Hundratals miljoner amerikaner har uppmanats att stanna hemma för att begränsa spridningen av coronaviruset sars-cov-2. Alla stater och städer var inte tidigt ute med åtgärder. Men de som var det, har varit framgångsrika. Det menar medtechbolaget Kinsa som bokstavligen tagit fram en temperaturkarta över landet.

Företaget tillverkar febertermometrar som anonymt skickar användarens data till företaget. Informationen består av kroppstemperatur och svar på frågor om andra symtom som användaren uppger i en app till mobiltelefonen.

Med detta visar kartan hur mycket influensaliknande sjukdom som förekommer, utöver det som är normalt för tidpunkten. Datan förs in i realtid med omkring 160 000 avläsningar per dag från flera hundra tusen användare runtom i landet.

Den 25 mars visade kartan stagnerade eller sjunkande febernivåer i stort sett hela USA, med två markanta avvikelser: den ena var New Mexico och angränsande områden i Colorado, och den andra avvikelsen var runt New Orleans i Louisiana, rapporterar New York Times.

I New Mexico hade guvernören så sent som dagen innan instruerat invånarna att stanna hemma förutom för nödvändiga ärenden. När det gäller toppen i Louisiana misstänks Mardi Gras, den veckolånga karnevalen med stora folkmassor, vara en bidragande orsak.

Kinsas slutsats att social distansering fungerar får också visst stöd av exempelvis lokala hälsomyndigheter, exempelvis data över sjukhusinläggningar i New York tyder  på att feberkartan ger indikationer om utvecklingen omkring en vecka innan officiell statistik.

Howard Zucker, delstatsöverläkare i New York, säger till New York Times att informationen från företaget är ett »bra exempel där teknologi visar oss vad vi tycker oss uppleva – och det är konsekvent med vår data«.

Företaget påpekar att deras data sannolikt indikerar en stor minskning i spridning av säsongsinfluensa och förkylning, snarare än effekter specifika för covid-19. Det bygger på antagandet att förekomsten av säsongsinfluensa är högre och att inkubationstiden för covid-19 tycks vara längre, vilket gör att uppmaningen att hålla sig hemma först får effekt på säsongsinfluensa. Men det gör också att Kinsa drar slutsatsen att social distansering är effektivt för att minska spridningen av covid-19.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten uppmanat befolkningen att inte göra onödiga resor i påsk. Och nu tar myndigheten också hjälp av mobildata för att se hur folk rör sig i landet under coronavirusets spridning.

Datan kommer från Telia och visar hur svenska kunder rör sig i landet. En mobiltelefons ungefärliga plats kan nämligen avgöras med uppgifter om vilka basstationer den för tillfället är ansluten till. Folkhälsomyndigheten kan använda informationen för framtida beslut om nya åtgärder och för att utvärdera gamla, skriver myndigheten på sin webbplats.

Mobiloperatören Tre kan med samma typ av data också se att stockholmarna i stor utsträckning har avhållit sig från att resa till fjällen under början av påsklovet.

– Sedan kan man se att det har börjat smyga upp lite, på låga nivåer, till Gotland, Öland och Österlen. Så vi får se hur det utvecklar sig till påsken, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, till SVT.