Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har under en tid utvecklat tjänsten som skulle kartlägga svenskarnas upplevda symtom och om deras beteende har förändrats med anledning av covid-19. Det handlar om en webbsida där privatpersoner ska kunna mata in data om sig själva.

Arbetet har gjorts i samarbete med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Tjänsten har varit färdig sedan ett par veckor tillbaka men inte tagits i bruk i väntan på grönt ljus från de andra myndigheterna. Och nu »pausas arbetet efter önskemål från Folkhälsomyndigheten«, skriver MSB på sin webbplats.

Folkhälsomyndigheten uppger att regioner och länsstyrelser har befarat att verktyget leder till större oro hos befolkningen och ökat söktryck vid sjukvården.

– Riskerna var betydligt större än vinsterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till nyhetsbyrån TT.

MSB menar att myndigheten självklart lyssnar på den oron och följer Folkhälsomyndighetens önskan.

– Det är dock viktigt att understryka att vi har tagit fram verktyget efter deras önskemål. Men för stunden vill man inte ha det, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB, till SVT Nyheter.