Egentligen ska läkarnas bastjänstgöring (BT) införas redan första juli i år. I och med den pågående pandemin – och att mycket dessutom fortfarande är oklart när det gäller BT – har Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner (SKR) bett regeringen skjuta fram starten till årsskiftet.

Nu ser det ut som införandet av bastjänstgöringen kan skjutas fram längre än så. I ett utkast till proposition föreslås den 1 juli 2021 som nytt startdatum.

Utkastet har varit ute på en snabb remissrunda. Enligt Nela Lalouni, som handlägger frågan på Socialdepartementet, har alla gett tummen upp till det nya datumet.

– Nu är vi i skedet att vi tar in remissynpunkterna, arbetar om propositionen utifrån svaren och fortsätter beredningen av propositionen, säger hon.

Men det är ändå ingen enkel sak att ändra. För att skjuta fram starten på BT krävs nämligen att lagen ändras – vilket tar tid och måste följa en viss process. När propositionen är klar, ska den godkännas av regeringen och sedan skickas vidare till riksdagen. Där ska den först gås igenom av socialutskottet, innan riksdagen slutligen ska rösta om förslagen i propositionen ska antas. Först därefter är det klart om BT-starten skjuts fram.

När kan det komma ett slutligt beslut?

– På tjänstemannanivå arbetar vi extremt skyndsamt med vår del av detta. Vi har förkortat den normala processen mycket. Men det måste samtidigt ha sin gång, säger Nela Lalouni.

SKR har även bett regeringen att skjuta upp införandet av den nationella läkemedelslistan. Egentligen ska anslutningen börja den 1 juni i år och sedan ske successivt, med lagkrav på användning i juni 2022.

Nu föreslår regeringen att införandet flyttas fram till maj 2021 och att regionerna sedan får två år på sig att ansluta sig. Men SKR tycker inte att det är tillräckligt att skjuta upp införandet elva månader. Eftersom det är att svårt att säga när det finns rimliga förutsättningar att inleda en omställning vill man att lagen som reglerar införandet pausas. I andra hand föreslår SKR att lagen skjuts fram två år och att man i lagtexten tar bort den bortre tidsgränsen för när regionerna ska vara anslutna.

SKR uppmanar också regeringen att se över vissa juridiska frågetecken, där läkemedelslistan inte verkar harmonisera med patientdatalagen.

– SKR välkomnar att regeringen har hörsammat SKR:s och andras förslag om att senarelägga införandet av nationell läkemedelslista. Vi förutsätter att regeringen nu tar hänsyn till de synpunkter vi har om tidsaspekten och de övergångsregler som verkligen behövs, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.