Tre helikoptrar från Försvarsmakten, en i Region Norrbotten, en i Region Uppsala och en i Västra Götalandsregionen, ska enligt en överenskommelse förra veckan mellan Sveriges Kommuner och regioner, Socialstyrelsen och Försvarsmakten »stötta upp vid behov av sekundärtransporter« av patienter om och när den nationella IVA-kapaciteten behöver användas på annat sätt än i dag. Det berättade Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall då.

– Det betyder inte att de resurserna är till för är de här regionerna, de ska serva nationellt och dirigeras nationellt, sa Johanna Sandwall.

Nu är helikoptrarna på plats. Det är militärhelikoptrar av typen Black Hawk som på kort tid byggts om för ändamålet.

En är stationerad i Luleå. Hittills har den ordinarie ambulanshelikoptern i Region Norrbotten transporterat sex covid-19-patienter. Nu tar den nya helikoptern, som bemannas av intensivvårdsläkare från Sunderby sjukhus och helikoptersjuksköterskor från helikoptergruppen i Gällivare, över uppdraget.

– Nu när vi går in i högsäsongen för vår ambulanshelikopter är det väldigt bra att vi kan förstärka transporterna med Försvarsmaktens helikopter. Tack vare den kan vår ordinarie helikopter transportera patienter med andra skador och sjukdomar, säger Per Marcusson, verksamhetschef för Ambulanshelikoptern Norrbotten, i ett pressmeddelande.

En annan helikopter finns på Säve flygfält i utkanten av Göteborg och ska serva hela södra Sverige.

– Vi tror att det här är viktigt för de sjukhus som sliter tungt just nu. Att vi kan ta ett dörr till dörr-ansvar och fördela bördan, säger Gabriel Skallsjö, överläkare i intensivvård på ambulanshelikoptern, till SVT.