Socialstyrelsen räknar nu alltså personer med fetma som en grupp med förhöjd risk att insjukna i covid-19 eller få en mer allvarlig form av sjukdomen.

Rapporterade data talar för att kraftig övervikt och fetma är en oberoende riskfaktor för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19, skriver myndigheten i den utredning som lämnats över till regeringen.

Det är efter att bland annat ha tittat på resultat som rapporterats i vetenskapliga tidskrifter och bedömningar som myndigheter i andra länder gjort som Socialstyrelsen kommit fram till detta.

Socialstyrelsen listar också ett antal andra grupper – enligt en grov uppskattning handlar det om runt 200 000 personer totalt sett – med förhöjd risk för allvarlig sjukdom:

  • De som är 70 år eller äldre.
  • Personer som har en aktiv cancersjukdom.
  • Personer med pågående eller nyligen avslutad behandling för cancer, förutom hormonell adjuvant behandling.
  • De som samtidigt har mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke), hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt, kronisk lungsjukdom (annat än astma) eller kronisk leversjukdom.
  • Personer med neuromuskulär sjukdom som multipel skleros, Parkinson eller ALS.
  • Personer med intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning.
  • De som har något annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet för sars-cov-2 och risk för allvarligt förlopp.

Ytterligare förhöjd risk att bli allvarligt sjuk har den som kvalar in i flera riskgrupper, enligt myndigheten.

Riskgrupperna kan ha ett särskilt behov att skyddas mot smitta av nya coronaviruset. Enligt Socialstyrelsen bör dessutom även den som bor tillsammans med någon som tillhör en riskgrupp, och har ett jobb där Folkhälsomyndighetens råd för smittskydd inte kan följas, stanna hemma. Här går det dock inte att uppskatta hur många det handlar om, även om det sannolikt rör sig om färre än det totala antalet som ingår i en riskgrupp, enligt myndigheten.