Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har under en längre tid noterat brister vid akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. När myndigheten genomförde en inspektion i februari konstaterades att allvarliga brister kvarstår i verksamheten, och att patienter fortsatt riskerar att drabbas av vårdskador.

Bristerna som Ivo sett i tillsynen handlar bland annat om att patienter har fått vänta orimligt längre på läkarbedömning, vilket innebär risker för att deras tillstånd ska försämras.

Patienter som vårdas på akuten har inte heller övervakats i den utsträckning som varit medicinskt motiverad. Dessutom har patienter som bedömts vara i behov av en högre vårdnivå inte fått tillgång till en sådan vårdplats.

Trots bristerna fattar Ivo ett beslut utan föreläggande förenat med vite. I stället avslutas ärendet med ett beslut som redogör för bristerna, utan krav på rapportering av vidtagna åtgärder. Anledningen är den pressade situationen som spridningen av covid-19 medfört.

– Bristerna är allvarliga och i normala fall skulle Ivo ha meddelat ett beslut om att vårdgivaren ska redovisa vidtagna åtgärder till oss, inom en viss angiven tid. Men vi har gjort bedömningen att det inte med krav på återrapportering under viss och kort tid skulle gagna patientsäkerheten i det pressade läge som råder just nu, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, i ett pressmeddelande.

Ivo framhåller dock att vårdgivaren även under rådande situation är skyldig att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete. Myndigheten skriver också att beslutet kommer att följas upp när situationen för sjukvården och i samhället har normaliserats.