Med anledning av covid-19 har Inspektionen för vård och omsorg en ny tipstjänst på sin webbplats. Nu har vårdpersonal larmat till Ivo om hårdare prioriteringar än nödvändigt i intensivvården i Region Stockholm. Prioriteringarna ska också skilja sig mellan sjukhusen i regionen.

I ett tips som SVT tagit del av står det så här: »Vi har vid upprepade tillfällen upplevt att de patienter som bedöms kunna behöva respiratorvård under lång tid (t.ex. ett par veckor), nekas intensivvård med argumentet att en yngre patient med bättre prognos kan komma att behöva platsen om några dagar, när intensivvårdsplatserna i regionen tar slut.«

Patienter ska ha prioriterats bort trots att det finns ledig kapacitet, skriver SVT, något som Ivo och Region Stockholms chefläkare hade ett möte om redan för en dryg vecka sedan. I samband med det påpekades det för chefläkarna att de striktare prioriteringarna inte ska användas i ett läge då det finns tillräckligt med intensivvårdsplatser.

Frågan har följts upp och Ivo har fått veta att chefläkarna har förtydligat för verksamheterna att de snävare prioriteringarna inte behöver tillämpas eftersom det finns tillgång till IVA-platser.

Frågeställningen är dock fortfarande aktuell. Och nu startar Ivo alltså en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset.

– Några tips handlar om prioriteringen av njursjuka till intensivvård. Utifrån de indikationerna väljer vi att starta upp en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset. Vi kommer nu att granska verksamheten, säger Linda Almqvist, chefsjurist på IVO, till SVT.