Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) stoppar tillfälligt sina besök inom vård och omsorg. Enligt ett pressmeddelande kommer undantag bara göras för inspektioner som rör risk för liv och hälsa eller andra allvarliga konsekvenser.

För att ändå kunna få en bild av läget i ute i verksamheterna under coronapandemin startar man nu tjänsten »Tipsa IVO!«

– Det som kommer in via ”Tipsa IVO!” blir en värdefull del av underlaget när vi planerar vad som ska granskas i vår tillsyn. Det kan handla om information som vi behöver agera snabbt på, eller sådant som blir en del av en mer långsiktig planering, säger Ivo:s generaldirektör Sofia Wallström i pressmeddelandet.

Tjänsten vänder sig särskilt till yrkesverksamma i vård och omsorg. Ivo vill att de tipsar om brister, risker och missförhållanden i den egna verksamheten eller i samarbetet med andra verksamheter.

När det gäller avvikelserapportering ska den dock fortsatt ske genom Ivo:s vanliga kanaler.