Ledningsfunktionen för nationella kvalitetsregister rekommenderade i ett beslut den 21 april att nationella kvalitetsregister som följer några av riskgrupperna för covid-19 ska överväga att börja registrera två nya variabler, dels om patienten har pågående eller genomgången covid-19-infektion, dels om test för coronaviruset har genomförts. Register för kroniska sjukdomar kan också lägga till uppgift om datum för de två variablerna.

Det handlar om register som rör patienter med hjärt–lungsjukdom (bland andra Swedeheart, Riksstroke, Rikssvikt), diabetes (Nationella diabetesregistret), brukare i äldrevården (Senior alert) och gravida (Graviditetsregistret) och för tidigt födda barn (Svenskt neonatal kvalitetsregister). Och det kan bli fler som omfattas av rekommendationen allteftersom kunskapsläget utvecklas. Det berättar Karin Göransson, samordnare för Stödfunktionen för nationella kvalitetsregister på Sveriges Kommuner och regioner.

Syftet är att få information om vilka effekter samtidig covid-19-sjukdom och pandemin har på de aktuella registrens patientgrupper vad gäller sjuklighet, vård och utveckling eller komplikationer.

Beslutet från ledningsfunktionen är en rekommendation att inkludera variablerna, och det är alltså inte tvingande. Det är upp till varje register, närmare bestämt den som företräder den centralt personuppgiftsansvariga myndigheten för varje register, att avgöra om man utifrån lämplighet och behov ska inkludera de nya variablerna.

Beslutet skickades ut till de berörda registren i går torsdag. Vilka register som kommer att införa variablerna är inte klart ännu. Det kan också finnas andra register som på eget initiativ har börjat registera covid-19-uppgifter. Ett exempel är Svenska intensivvårdsregistret.

– Kvalitetsregistren kommer att vara till stor nytta i krisen, och det är vi glada för. Svenska intensivvårdsregistret har redan varit ett stort stöd, säger Karin Göransson.

Registren rekommenderas också att införa löpande online-rapporter om covid-19-effekterna. Uppgifterna är sedan tänkta att finnas tillgängliga för alla på registrens webbplatser.

– Ambitionen är under april-maj, men det blir antagligen olika för olika register, säger Karin Göransson.