Det är Expressen som rapporterar att företaget Protekta AB marknadsfört kosttillskottet Anoroc – corona baklänges – som en bot mot covid-19 på sin hemsida. Kosttillskottet, som innehåller probiotika och zink, påstods också kunna minska spridningen av viruset.
399 kronor kostade en kur på 14 dagar. Men nu har alltså Läkemedelsverket satt stopp för försäljningen.
Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverket, konstaterar att det är olagligt att sälja en kur mot det nya coronaviruset om det inte finns evidens för att den har effekt.
– Om man lanserar en kur som påstås bota corona och som förhindrar spridningen av viruset är det ett läkemedel. Då måste man ha studier som visar att det fungerar och tillstånd att sälja läkemedel, säger han till Expressen.
I ett pressmeddelande har Protekta AB uppgett att en grupp profilerade läkare och företagare är knutna till kosttillskottet.
Däribland Anders Milton, tidigare ordförande och vd i Läkarförbundet och utredare för regeringen, Johan Brun, läkare och senior medicinsk rådgivare för LIF, kemisten Johan de Faire och Per Berglund, grundare av Nordiska Kreditmarknadsbolaget.
Anders Milton sitter i styrelsen för Protekta AB. Enligt Expressen medger han att det var fel att sälja tillskottet som ett botemedel mot det nya coronaviruset och beskriver det som »olyckligt«.
– Killarna tänkte inte på bestämmelserna om hur man gör. Det var ett misstag. Man kan inte skriva så utan att ha vetenskapligt stöd, säger han till tidningen.
Tanken är att kosttillskottet Anoroc ska hämma virusets replikering genom att ta sig in i värdceller. Enligt företaget gäller det inte bara för sars-cov-2, utan för flera andra virus: till exempel polio, ebola, influensa och mässlingen.
Anders Milton konstaterar att det bara finns anekdotisk bevisföring när det gäller medlets effekt och att det ännu inte har prövats i kliniska studier. Trots det beskriver han preparatet som säkert.
– Vi vet inte om det fungerar, men det är värt att pröva. Man måste tänka lite utanför boxen. Men det är inte som att lägga kristaller på bröstbenet eller en gudomlig ingivelse. Det finns en tanke bakom, säger han till Expressen.
Läkartidningen har sökt Anders Milton för ytterligare kommentarer.
När Läkartidningen når Johan Brun tar han bestämt avstånd från att ha haft något med försäljningen att göra.
– Jag har utan ersättning givit råd om vad som krävs för att dokumentera produkter som ett läkemedel och hur en studie skulle kunna läggas upp för att uppnå detta. Jag har inget som helst annat engagemang. Jag var inte ens informerad om det här.
Han betonar att han inte har någon bindning till Protekta, vare sig som delägare eller styrelsemedlem. Han understryker också att han inte tagit emot någon ersättning från företaget och aldrig deltagit i diskussioner om att marknadsföra Anoroc som ett tillskott med effekt vid covid-19.
– Jag blev alldeles förtvivlad när jag såg det här i Expressen. Jag kastade mig på datorn och mejlade företaget och begärde att de tar bort mitt namn från sin hemsida och i alla pressmeddelanden. I morse fick jag besked om att mitt namn är borttaget, säger han och fortsätter:
– Jag skulle aldrig i något sammanhang rekommendera dem att göra så här. Tvärtom skulle jag vara övertydlig om det olämpliga med det.
Hur kommer det sig att du ställde upp och gav råd utan ersättning?
– En gammal vän till mig sedan 20 år tillbaka frågade om jag kunde ställa upp. Det var väl dumt.
Som du ser det, vad finns det för vetenskapligt stöd för att det här kosttillskottet botar covid-19 och minskar spridningen av viruset?
– Det finns en vetenskaplig hypotes. Men jag har sagt till dem att man inte kan sälja läkemedel på hypoteser. Jag har inte kunskap för att värdera hypotesen. Jag vet bara vad som krävs för att i kontrollerade vetenskapliga studier ifrågasätta hypotesen – eller verifiera den, säger Johan Brun.
Att bryta mot Läkemedelslagen kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Läkemedelsverket kan stoppa försäljningen och företaget kan få betala vite.
Eftersom Protekta tagit bort sin webbshop avslutar Läkemedelsverket fallet, men kommer att fortsätta följa hur det går, enligt Expressen.
Kemisten Johan de Faire uppger att företaget aldrig hann sälja kosttillskottet och att webbshoppen togs bort när Läkemedelsverket hörde av sig. Han uppger också att de nu bara ger tillskottet pro bono till intresserade, frivilliga, vänner och bekanta.