Att lösa bemanningsfrågan i sommar med en pandemi som samtidigt pågår, blir en stor utmaning för arbetsgivarna i sjukvården. Därför har deras organisation Sveriges Kommuner och regioner (SKR) tagit frågan till förhandlingsbordet. SKR:s förslag var att semesterperioden skulle förlängas till oktober.

Men det gick inte facken med på och i förra veckan strandade förhandlingarna.

– Vi tyckte det blev för tufft. Vi stod för långt ifrån varandra så det fanns ingen förutsättning för avtal, säger Peter Wursé, chefsförhandlare på Läkarförbundet, till Läkartidningen.

Lagen säger att man har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna juni–augusti. I kollektivavtalen finns också en öppning för arbetsgivaren att efter en MBL-förhandling förlänga perioden så att den gäller maj–september.

Men det befarar SKR inte räcker för att klara en sommar som präglas av covid-19. Och trots att facken sagt nej till organisationens tidigare förslag, kan frågan hamna på förhandlingsbordet igen.

– Det finns diskussioner om att återuppta de här samtalen. Det finns inget officiellt än. Tidigast nästa vecka kan något vara på plats, säger Peter Wursé.

Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef, säger till tidningen Vårdfokus att om en anställd frivilligt väljer att ha semester en annan period ska de kompenseras rejält. Målet ska dock vara en så vanlig semester som det går.

Ett förslag från SKR som Vårdförbundet dock är öppna för, är att arbetsgivaren ska kunna bevilja semester med kortare framförhållning än vad som är praxis i dag.

– Det är något som våra medlemmar redan är vana vid. Många verkar hellre få sena besked än ett osäkert tidigt besked, säger Annelie Söderberg till tidningen.