Eftersom det fortfarande inte finns några läkemedel som är godkända för behandling av covid-19 ges de läkemedel som i dag används inom sjukvården antingen inom klinisk prövning eller utanför godkänd indikation – så kallad off label-förskrivning.

Nu uppmanar alltså Läkemedelsverket såväl sjukvården som patienter med bekräftad eller befarad covid-19 att rapportera alla misstänkta läkemedelsbiverkningar. Det gäller både läkemedel som används för behandling av covid-19 och andra läkemedelsbehandlingar.

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Sjukvårdspersonal ska rapportera alla misstänkta biverkningar direkt till Läkemedelsverket. Patienter kan antingen rapportera till sjukvårds- eller apotekspersonal som ska rapportera vidare – eller direkt till Läkemedelsverket.