Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi. Foto: Kennet Ruona

Appen »Covid symptom tracker« är gratis och kan laddas ned till både Iphone och Android-telefoner. Den har utvecklats av brittiska läkare och forskare, och har använts i både Storbritannien och i USA, med ett stundande införande i Indien. Genom ett forskarsamarbete med Lund har den också snabbt kunnat anpassas för användning i Sverige.

– Den ger en indikation på var symtom börjar visa sig i olika delar av landet, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi, till Läkartidningen.

Han berättar hur appen har använts i Storbritannien för att göra riktade punktinsatser med covid-19-tester, och hur den har hjälpt beslutsfattare med insikter om spridningen.

– Det primära syftet har varit att generera data som kan vara användbar för hälsomyndigheters beslutsfattande. Det andra syftet, som är relevant för någon som mig, är att den också är användbar för forskning.

Han menar att den kanske kan bidra till svar på frågor som i dag förbryllar forskarna, såsom varför två till synes lika personer kan drabbas så olika av viruset. I Storbritannien ska appen ha lett till upptäckter om symtom och riskfaktorer.

En stor uppgift har varit att utforma tjänsten för att passa svensk lagstiftning. Informationen ska lagras på servrar i Storbritannien. Men Paul Franks säger att appen följer dataskyddsförordningen GDPR och har fått ett etikgodkännande.

Hur användbar den svenska informationen blir handlar både om storlek på datan och geografisk spridning.

– En enskild datapunkt är inte väldigt användbar, men om människor använder appen dagligen – vilket vi efterfrågar – skapar det dynamiska trender så man kan se när symtom börjar uppträda i en region. Vi kan inte veta att det säkert är covid-19, men ser man en plötslig ökning vore det logiskt att undersöka om det är så.

Lunds universitet har erbjudit Folkhälsomyndigheten att ta del av informationen. Men frågan är hur det blir med den saken. Som Läkartidningen rapporterade häromdagen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap pausat ett projekt med ett digitalt verktyg för att kartlägga spridningen av covid-19.

Orsaken är att regioner och länsstyrelser har befarat att verktyget leder till större oro hos befolkningen och ökat söktryck på sjukvården. Och statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att riskerna är betydligt större än vinsterna.

– Vi har kommunicerat med Folkhälsomyndigheten, säger Paul Franks.

– Vi vill absolut inte göra något som stör Folkhälsomyndighetens arbete, vi vill göra något som hjälper dem. Men i slutändan är det här ett forskningsprojekt som är etiskt godkänd. Jag har inte sett någon data som antyder att den här typen av projekt skulle vara problematiskt.

Han fortsätter:

– Det skulle också kunna vara så att om du tillhör en högriskgrupp och bodde i ett område där du inte trodde det fanns så mycket covid-19, skulle du vara mer oförsiktig än om du blev medveten om att symtom hade blivit ett problem i området.

 

Läs även:

Digital kartläggning av smittspridning stoppas