Enligt förslaget, som presenteras under onsdagen, ska Socialstyrelsens låneram hos Riksgäldskontoret ökas från 300 miljoner kronor till 5 miljarder, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Förut har Socialstyrelsen haft uppdraget att göra vad de kan för att handla men de har inte haft klart för sig vilka ekonomiska möjligheter de har. Nu får de det, säger Anders W Jonsson, biträdande partiledare för Centerpartiet, tillika läkare, till TT.

Partierna föreslår också att Folkhälsomyndigheten ska få en miljard kronor för utökade test av sars-cov-2. En orsak är att sjukvårdsanställda som testas negativa ska få grönt ljus att arbeta.

På tisdagen kom också krav från flera oppositionspartier att regioner och kommuner ska få extra pengar. Moderaterna vill att vård och omsorg ska få 15 extra miljarder till bland annat inköp av materiel och extra vårdplatser, samt att vårdpersonal i frontlinjen ska få 5 000 kronor extra i månadslön de kommande tre månaderna.

Vänsterpartiet kontrar med att välfärden borde få 25 miljarder kronor. Det handlar om pengar som skulle gå till både regioner och kommuner för exempelvis utbildningsinsatser för att minska smittspridning och säkra bemanning inom äldreomsorg.