Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin (Sfam). Foto: Joakim Andersson

– Vi kände att det är väldigt många nya frågeställningar nu, bland annat vad gäller sköra äldre och hur vi ska hantera dem på bästa sätt, men också kring att man måste styra om hela arbetet i primärvården under den här perioden, säger Magnus Isacson, ordförande i SFAM, till Läkartidningen.

Tanken är att videomötena, som riktar sig till allmänläkare och ST-läkare i allmänmedicin, ska utgöra en ny kanal för att främja dialog och kollegialt utbyte.

– Det finns en del skriftliga fora där man kan ventilera den här typen av frågor, exempelvis Ordbyte och olika Facebook-grupper, men vi har inget forum för muntlig dialog. Då tyckte vi att det skulle vara en bra grej att köra igång det här.

Enligt Magnus Isacson är förhoppningen att mötena ska bidra till både kunskaps- och idéutbyten kring covid-19.

– Förutom rena kunskapsfrågor kommer det säkert att komma upp en del kring etiska frågor också. Jag tror även att det kommer bli diskussioner om arbetssätt och sådana saker.

Imorgon, torsdag hålls det första videomötet. Tanken är att man inledningsvis ska hålla mötena en gång i veckan och fyra veckor framåt.

– Sedan får vi se lite vad det finns för intresse och vad det utvecklar sig till. I början har vi bara kollegial dialog, men det kan ju hända att det framkommer något behov av något annat, att vi tar in någon föreläsare eller så. Då får vi försöka utveckla det.

Hur verkar intresset vara för den här typen av videomöten?

– Jag har fått flera mejl om att det här låter som en bra idé. Jag har också delat det här i en Facebook-grupp där det varit fin respons. Många har sagt att de gärna vill delta. Som jag uppfattar det finns ett stort intresse.

Mer information om projektet med videomöten för allmänläkare med anledning av pandemin finns på SFAM:s webbplats.