Björn Salomonsson, specialist i allmänpsykiatri och psykoanalytiker. Foto: Privat

Sedan drygt två veckor erbjuder de sju psykiatrerna kostnadsfritt samtalsstöd via telefon till personer med oro, nedstämdhet och stress i samband med pandemin.

– Nästan hela samhället gungar ju av den här skräcken som coronaviruset har fört med sig. Människor är ensamma och det är svårt att få bra hjälp. Därför drog vi i gång det här, säger Björn Salomonsson, specialist i allmänpsykiatri och psykoanalytiker, som först väckte frågan i ett nätverk för just privatpraktiserade psykiatrer i Stockholm.

– Som privatpraktiker har man lättare att övervinna organisatoriska hinder. Därför kunde vi snabbt komma i gång. Just nu är vi sju, men jag hoppas att vi ska bli fler, tillägger han.

Gruppen har annonserat på facebook och på hemsidan coronasamtal.se listas uppgifter om hur man får kontakt med respektive psykiater.

Björn Salomonsson gissar att var och en av dem blivit uppringd varje eller varannan dag sedan starten.

Vad söker de som hör av sig hjälp för?

– En grupp som söker är människor som redan innan var benägna att väldigt lätt få ångest. Som var rädda för att få sjukdomar, för att resa eller för att söka nytt jobb. Det är klart att de blir jätteoroliga om en sådan här kuslig epidemi dyker upp, säger Björn Salomonson och fortsätter:

– Den andra typen tycker jag är människor som nyligen genomgått en stor förändring i sitt liv. Människor som till exempel bytt bostadsort, inlett en ny relation, eller upptäckt att de under den här sjuktiden var mycket mer hjälplösa eller utlämnade än vad de var vana vid.

Däremot har personer som själva jobbar inom sjukvården sökt hjälp i mindre utsträckning än han väntat sig.

– Rimligtvis måste vårdpersonal nu vara väldigt exponerade för psykisk skörhet, men min gissning är att de som har däckat har fått bra hjälp på sina arbetsplatser, säger Björn Salomonsson.

 Just nu är det väldigt hektiskt i vården. Kan det vara så att vårdpersonal inte riktigt har tid att må dåligt nu, men att det kan komma senare?

 – Ja, det är mycket sannolikt att det kommer efterskalv efter detta, om man jämför med tidigare erfarenheter genom historien.

Han och de andra i nätverket bakom hjälplinjen hjälper till med allt från det mest akuta lyssnandet till att slussa vidare dem som bedöms ha behov att få diskutera eventuell medicinering med en psykiater.

– Om någon mår riktigt dåligt är vi självklart öppna för att säga att vi tycker att personen ifråga ska söka hjälp på psykakuten. Men det har jag inte varit med om ännu, säger Björn Salomonsson.

Gruppen är så kallade taxeläkare, som arbetar under lagen om läkarvårdsersättning. Det innebär att de bara får full ersättning för ett patientbesök om patienten faktiskt kommer till mottagningen. För telefonsamtal med patienter utgår ersättning som motsvarar ungefär en tiondel av ersättningen för ett patientbesök, oavsett hur lång tid samtalet tar.

– Om någon ringer mig för att få ett recept så löser vi det på fem minuter. Ett coronasamtal tar ju mycket längre tid. Men vi gör det här i alla fall, av ideella skäl. Det känns väldigt meningsfullt.