Partierna i Januariöverenskommelsen presenterade på torsdagen att vårändringsbudgeten innehåller ett krispaket på totalt 20 miljarder kronor för att stötta kommuner och regioner med anledning av covid-19. Det innebär ett tillskott på 15 miljarder utöver de 5 miljarder som aviserades i januari.

– Det är det största krispaket som någonsin presenterats för den här sektorn i Sverige, sa finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens.

Pengarna är bland annat tänkta att kunna användas till anställningar i den offentliga sektorn och att fler ska kunna ha kvar sina jobb.

Beskedet välkomnas av Sveriges Kommuner och landsting (SKR).

– Konjunkturen faller nu snabbt på grund av coronapandemin och skatteunderlaget utvecklas mycket svagt. Med detta tillskott kan kommunsektorn bidra till att upprätthålla sysselsättning och välfärd, säger Anders Knape, ordförande för SKR, i ett pressmeddelande.

Pengarna fördelas i vanlig ordning 70 procent till kommunerna och 30 till regionerna. Det gäller också ett permanent årligt bidrag till sektorn på 12,5 miljarder kronor från nästa år.

– Att vi har en global coronakris ska inte göra läkaren, läraren, sjuksköterskan blir av med jobbet. Vi ska säkerställa att man kan känna trygghet i den här tiden. Därför vill vi lämna besked om vilka stora tillskott vi gör de kommande åren, sa Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Torsdagens krispaket är ett i en rad som regeringen presenterat sedan spridningen av covid-19 började i Sverige. Tidigare har regeringen sagt att staten exempelvis tar kostnaden för en slopad karensdag och »extraordinära sjukvårdskostnader«. Totalt ska alla åtgärder kosta 100 miljarder kronor så här långt.

Regeringen kommer också föreslå att stora delar av prestationskraven i kömiljarden tas bort tillfälligt under 2020. Omkring 2 miljarder kronor som tidigare endast skulle betalas ut till de regioner som uppfyllt kraven kommer i stället att betalas ut till samtliga regioner baserat på befolkningsmängd. SKR har efterfrågat flexiblare regler eftersom regioner med många coronapatienter annars riskerar att straffas ekonomiskt. Regeringen inleder nu en dialog med SKR om detta.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) sa också att det finns ett bredare arbete med SKR om riktade statsbidrag. Där ska parterna se över om dessa kan göras om till generella statsbidrag.

Mer om krispaketet finns på regeringen.se.

 

Läs även:

Regeringen lovar extra pengar på grund av corona