Ibland har patienterna flyttats inom en region och ibland mellan regioner, enligt Ekot som tittat på statistik från Svenska intensivvårdsregistret. Av de drygt 100 fallen har omkring 30 patienter flyttats från sjukhusen i Nyköping och Eskilstuna i Region Sörmland till andra regioner.

– Vi har transporterat väldigt många patienter från Eskilstuna till andra regioner. Det är nästan lättare att säga vilka regioner vi inte har transporterat till, säger Karin Frisell, överläkare och medicinskt ledningsansvarig på IVA vid Mälarsjukhuset, till Ekot.

Region Stockholm har genomfört ett 40-tal flyttar av patienter.

Intensivvårdspatienter som transporteras på grund av resursbrist löper en statistiskt säkerställd ökad risk på 24 procent att dö, enligt en studie gjord av Fredric Parenmark, överläkare i anestesi- och intensivvård vid Gävle sjukhus. De riskabla transporterna av intensivvårdspatienter på grund av platsbrist ökade redan före coronakrisen. Om detta och om en pressad arbetsmiljö och svåra prioriteringar berättade tidningen Sjukhusläkaren i sitt temanummer om intensivvård i september förra året.

Fler siffror på Svenska intensivvårdsregistrets sida om covid-19.