Emelie Havasi går på läkarutbildningen i Prag. Foto: Privat

Emelie Havasi befinner sig i sluttampen av läkarutbildningen i Prag. När hon blir färdig i slutet av juni flyttar hon hem till Sverige. Men för henne har den sista tiden på läkarutbildningen, liksom för många andra svenska utlandsstudenter, präglats av oro och förvirring inför den osäkra framtiden.

– Allt är så otydligt. Ovissheten har varit en stor stress och oro för många. Man har gått från att man skulle ha sökt en ST, till att söka ett vikariat inför BT utan att veta när BT kommer införas, säger Emelie Havasi.

Själv var hon först inställd på att söka bastjänstgöring.

– Det var målet efter examen. Jag kollade runt ganska mycket efter en BT. Men jag insåg att det inte var rimligt eftersom allt var så oklart. För att slippa tänka mer på det siktade jag in mig på ett underläkarvikariat i stället.

Som Läkartidningen berättat har regeringen lämnat en proposition till riksdagen där man föreslår att BT-starten skjuts fram till juli 2021.

– Jag tycker det är bra om starten skjuts upp, säger Emelie Havasi som kommer att börja läkarkarriären i Sverige med ett vikariat som underläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hon hoppas även att övergångsreglerna, som Socialdepartementet ska ta fram, blir färdiga snart. Annars ser hon en risk i att utlandsstudenter fastnar i underläkarvikariat i väntan på att bastjänstgöringen införs.

– Jag är orolig över att mycket fortfarande kommer vara oklart nästa år. Sedan undrar man var de nya tjänsterna ska komma ifrån, säger Emelie Havasi.

 

Läs också:

Utlandsstudenter vill ha snabbt besked om BT