Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna. Foto: Sveriges läkarförbund

Varje år möts svenska Sjukhusläkarna, Norsk overlegeforening, danska Overlaegeforening och finska SELY – Suomen Erikoislääkäriyhdistys på en nordisk överläkarkonferens. Men på grund av covid-19 blev årets möte inställt, och i stället har föreningarna uttalat sig gemensamt om vilka frågor som är viktiga med anledning av utbrottet. En av punkterna rör det fall när en medarbetare i vården insjuknar i covid-19. Det ska klassas som arbetsskada om personen infekteras på eller på väg till eller från arbetet, enligt uttalandet. Bedömningen om så är fallet ska vara generös till den anställdes fördel, och det ska vara arbetsgivaren som har bevisbördan, kräver föreningarna.

– Bevisbördan ska ligga på arbetsgivaren och bedömningen måste vara generös till den anställdes fördel. Dessutom är det viktigt att tester för coronainfektion omgående finns tillgängliga för all vårdpersonal och deras familjer, säger Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna, på föreningens webbplats.

Och om den smittade avlider ska anhöriga försäkras en efterlevandepension, skriver föreningarna.

Uttalandet innehåller också krav på tillräckliga resurser i form av intensivvårdsplatser med utbildad personal och rätt utrustning. Andra infekterade patienter som inte behöver intensivvård måste ges den vård de behöver isolerade från andra patienter. Ökad närvaro av läkare och sjuksköterskor i äldreboenden, är ett annat krav. Tillgång till relevant skyddsutrustning, arbetsvillkor, arbetstider och vila är andra frågor som tas upp. Även frågor som behov av tillfälliga boenden för hemlösa för att motverka smittspridning finns med.

– Vi har också diskuterat hur det kan komma se ut i vården framöver. Det är viktigt att det finns en plan och resurser för att ta hand om alla patienter som har varit tvungna att vänta på vård och behandlingar. Likaså måste det finnas en strategi för hur personalen ska orka med en fortsatt hög arbetsbelastning, då den stora puckeln av uppskjuten vård ska hanteras, säger Karin Båtelson.

Uttalandet är författat på engelska och kan läsas här.