Skyddsstoppet rörde en avdelning med plats för äldre patienter med riskfaktorer som väntar på provsvar för covid-19 och berörde vissa patientnära arbetsuppgifter som att mata, ta prover, byta blöja eller hjälpa någon på toaletten. Anledningen var att personalen på den berörda avdelningen uppgavs arbeta med visir och kortärmade skyddskläder men utan munskydd.

Skyddsstoppet kunde förklaras av att meddelande om nya åtgärder hade inte nått Kommunal, enligt Per-Olof Hansson, chefsläkare på Sahlgrenska.

– Vi får ta på oss att vi har varit otydliga. Det händer mycket på väldigt mycket på oerhört kort tid, vilket gör att det är extra svårt med informationsspridning, säger han till Sveriges radio P4 Göteborg.

Men enligt SVT Nyheter har parterna dock skilda uppfattningar.
– Vi och arbetsgivarna har olika uppfattningar om vad som är patientnära arbeten. Under fredagen kommer vi att hålla möten dels med medarbetarna, dels med arbetsgivarna. Allt för att försöka hitta en lösning som alla kan vara nöjda med, säger skyddsombudet Liselott Kjellström till SVT Nyheter Väst.
I Västra Götalandsregionens hygienrutiner senast reviderade den 1 april gäller bland annat följande för personlig skyddsutrustning i vårdnära arbete utan risk för aerosolsmitta:

»Stänkskydd som täcker ansiktet (ögon, näsa, mun).

  • Heltäckande visir som täcker hela ansiktet eller vätskeavvisande munskydd (IIR) tillsammans med skydd för ögonen, till exempel skyddsglasögon. Visir som inte skyddar för stänk mot munnen kombineras med vätskeavvisande munskydd (IIR). Utifrån en riskbedömning och de arbetsmoment som utförs väljs det arbetstekniskt mest lämpliga alternativet.
  • Munskydd/skyddsglasögon/visir behöver inte bytas mellan patienter och kan användas så länge det inte tas av, förorenas, skadas eller genomfuktats.«

Läs även:

Skyddsstopp på Östra sjukhuset