Under den pågående pandemin har användningen av anestesiläkemedlet propofol – som bland annat används för att söva covid-patienter som behöver respiratorvård – ökat rejält.

Inom intensivvården på exempelvis Karolinska universitetssjukhuset hotade det att bli akut brist. Men efter omfördelningar av läkemedel mellan sjukhus och mellan regioner ser det nu något ljusare ut.

– Vi har fått in mer propofol i våra lager. Vi fick bland annat hjälp med viss omfördelning från andra delar i regionen, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvård och thoraxoperation på Karolinska.

Dialysvätskor och vissa saltlösningar hör också till det där det riskerat att bli brist på sistone, men även här är läget just nu under kontroll.

– Det riskerar att bli brist på lite allt möjligt. Förra veckan hade vi faktiskt en hotande brist på sterilt vatten för befuktning, men det kunde vi tillverka lokalt på sjukhuset, säger Björn Persson.

Även om intensivvården har de läkemedel som behövs för stunden så pågår dock ständigt en kamp för att säkra försörjningen.

– Vi jobbar kontinuerligt med krishantering och med att lösa problem efter problem, säger Björn Persson och fortsätter:

– Vi har för små lager för att känna oss trygga. Vi jobbar hela tiden med att försöka minska förbrukningen och med att hitta mer läkemedel och alternativ till de läkemedel där vi har en hotande brist.

Till exempel försöker de hitta alternativ till propofol. Bland annat sövs även patienter i intensivvården nu med anestesigas, i viss utsträckning.

– Det har vi i viss mån gjort även innan den här krisen. Men nu gör vi det lite mer för att minska förbrukningen av propofol. Det är lite krångligare, men fungerar väl. Men det är klart: hade vi haft obegränsad tillgång till propofol så hade det varit att föredra, säger Björn Persson.

Sedan någon vecka samordnas läkemedelsförsörjningen i Region Stockholm genom den regionala sjukvårdssamordningen, RSSL. Enligt Gerd Lärfars som har ansvar för funktionen läkemedel i RSSL så bevakar regionen detta tillsammans med sjukhusens läkemedelsansvariga. Varje dag följs åtgång och behov för ett antal läkemedel i akutvård och intensivvård som anses kritiska.

Det rör sig om ett begränsat antal läkemedel – propofol, midazolam och några till – där efterfrågan är stor och där det kan uppstå brist. 

Inom RSSL har man bland annat fattat beslut om att propofol i första hand ska gå till intensivvården.

 För närvarande har vi tillgång till de läkemedel vi behöver på den här kritiska listan. Men det är ju ständigt ett behov av att se över och följa upp och beställa nya läkemedel. Vi får söka licensläkemedel och även alternativa förpackningar, säger Gerd Lärfars.

För att möta eventuella brister på läkemedel som kan uppstå runt om i landet med koppling till covid-19 har de fyra regionerna Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Östergötland också fått i uppdrag av övriga regioner och Sveriges Kommuner och regioner att köpa in läkemedel till det nationella läkemedelsförrådet.

Här handlar det om betydligt fler läkemedel, som ska kunna fördelas mellan regionerna om det blir kritiskt.

Nyligen presenterade Läkemedelsverket en lista med knappt 160 läkemedel eller beredningar som regionerna anser är särskilt viktiga för sjukvården. Det handlar bland annat om olika typer av antibiotika, smärtlindrande läkemedel och läkemedel för sövning. Med på listan finns också exempelvis insulin och vätskedrivande läkemedel.

Enligt en genomgång som Läkemedelsvärlden gjort fanns det för nästan 25 procent av produkterna på listan någon pågående eller kommande restnotering inrapporterad till Läkemedelsverket för en dryg vecka sedan. Bland annat när det gäller propofol.

Läkemedelsverket arbetar nu med en risk- och sårbarhetsanalys utifrån regionernas lista, för att se vilka läkemedel som ligger mest i riskzonen för eventuella brister.

Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverkets enhet för läkemedel i användning, påpekar dock att en restnotering inte är samma sak som brist på läkemedlet. Det kan till exempel finnas olika tillverkare, olika förpackningsstorlekar och andra beredningar.

– Av de läkemedel som finns på regionernas lista ser vi i dagsläget inte något som har en akut brist, men det kan ändras mycket snabbt, säger Johan Andersson till Läkemedelsvärlden.