Det är tydligt att suget efter facklig utbildning är stort bland Sveriges yngre läkares förenings (Sylf) lokalavdelningar. I motioner från flera avdelningar påtalas behovet av mer utbildning för att bättre kunna bedriva det lokalfackliga arbetet.

Två motioner kommer från Sylf Västerbotten. En handlar om bättre möjlighet till internutbildning och uppdaterad information om fackligt arbete på Sylfs hemsida. En annan om att Sylf bör införa facklig vidareutbildning utöver den fackliga introduktionskurs som finns i dag.

Varför har det kommit så många motioner på det här temat i år?

– Jag tror att det är fler som engagerar sig generellt. I vår styrelse är nästan alla utbytta och flera av de nya är också nya inom den fackliga sfären. Sedan är det väldigt många medlemmar som hör av sig. Vi har ett högre tryck på oss att bemöta och hjälpa medlemmar i och med allt som sker nu, säger Ramona Forsman, ordförande Sylf Västerbotten.

Hon fortsätter:

– Vi känner att vi behöver mer stöd från centralt håll så det inte blir så att den blinde ska leda den döve.

Inför årets fullmäktigemöte, som sker digitalt på grund av den pågående pandemin, har Sylf Västerbotten, Västernorrland, Uppsala och Jämtland valt att ena sig kring gemensamma yrkanden för att få en starkare röst.

– Vi går samman för att få ut det bästa av de här motionerna och för att vi ska få mer lättillgänglig utbildning och fortbildning, säger Ramona Forsman.

Sylfs styrelse håller med om att det är viktigt med facklig utbildning, speciellt med tanke på att de lokalaktiva i stort arbetar ideellt och på sin fritid. Sylf ordnar i dag en kurs i egen regi. Det är en introduktionskurs för nyvalda lokalaktiva, som hålls en gång i år.

Styrelsen ser dock flera hinder för att utöka antal platser på introduktionskursen eller hålla den vid fler tillfällen liksom att ordna ytterligare kurser. Att ordna kurser innebär mycket jobb och kostar mycket pengar, enligt Sylf som påpekar att ekonomin i dagsläget redan är ansträngd. »Sylf har tyvärr inte ekonomisk eller logistisk möjlighet att anordna egna fackliga bas- eller fortsättningskurser«, skriver man i ett motionsvar.

När det gäller vidareutbildning hänvisar styrelsen till bas- och fortsättningskurser som Läkarförbundet ger.

Ramona Forsman är inte nöjd med svaret. Hon tycker att Sylf bör göra mer för att tillgodose utbildningsbehovet bland de lokalfackliga.

– Kurserna som Läkarförbundet ger är ganska svårtillgängliga – man måste bland annat nomineras av sin lokalförening, säger hon.

Lokalavdelningarna yrkar också på att delar av introduktionskursen och fackligt fördjupningsmaterial, som till exempel föreläsningar, görs tillgängligt digitalt för medlemmarna.

– Det finns möjlighet att livesända eller förinspela och ha materialet uppe hela tiden – men så klart revidera om något ändras. Det tycker vi absolut att man borde få till, säger Ramona Forsman.

Beslut i frågan om utbildning för lokalfackligt aktiva medlemmar, liksom övriga motioner, fattas på Sylfs fullmäktigemöte nu på fredag den 24 april.