Thoaraxavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping har haft flera patienter som varit sjuka i covid-19. Eftersom bemanningsläget skulle bli kritiskt om många i personalen blev sjuka beslutade man att alla anställda på avdelningen skulle testas för sars-cov-2, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Hälften av de cirka 50 anställda testade positivt för viruset.

– Av dem var det mellan fem och tio som inte hade symtom eller endast lättare symtom vid tidpunkten för testningen. Vi vet att sjukdomen har flera ansikten och en del får nästan inga symtom utan kanske bara lite huvudvärk eller nästäppa, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare Östergötland till radion.

All personal som bar på smittan fick gå hem från jobbet – oavsett om de haft symtom eller inte.

– Vi kan ju inte ha positiv personal på avdelningen, säger Britt Åkerlind.

I Sverige är det hittills ovanligt att man testat hela grupper, som även inkluderar personer som inte har några symtom. Men just nu pågår en studie som Folkhälsomyndigheten låter göra på 650 slumpvis utvalda personer i Stockholmsområdet. Målet är att få en bild av hur spritt viruset är. Nästa steg blir att göra en undersökning på nationell nivå som kommer att omfatta cirka 4 000 personer över hela landet.

Vid Danderyds sjukhus i Stockholm planerar man dessutom att genomföra en studie där man mäter om personal utvecklat antikroppar mot covid-19. Arbetet genomförs av forskare på Danderyds sjukhus samt forskare från KTH. Genom att provta medarbetare över en längre tid hoppas man kunna se hur stor andel av personalen på sjukhuset som har haft sjukdomen och utvecklat immunitet.

– Samhället har ett stort behov av en effektiv serologisk metod för att säkerställa om individer har haft sjukdomen Covid-19 eller inte. Genom att analysera en liten droppe blod hoppas vi kunna avgöra om en person har varit smittad av viruset eller ej, säger läkaren och forskaren Charlotte Thålin, ansvarig för studien på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Sjukhuset väntar på godkännande från etikprövningsmyndigheten, och hoppas på att få det inom de närmaste dagarna. Deltagande är frivilligt men förhoppningen är att många av sjukhusets anställda vill vara med.