Vid Folkhälsomyndighetens pressträff handlade en stor del om den modellering om spridning av covid-19 i Stockholm som myndigheten presenterade under gårdagen. Den bygger dels på statistik över inrapporterade fall, dels på den undersökning där ett slumpvist urval av stockholmare som inte sökt vård testades, vilket visade att ungefär 2,5 procent bar på smittan vid provtillfället.
Enligt modellen nåddes toppen på smittkurvan i Stockholm den 15 april, och den 1 maj bedöms ungefär en tredjedel av invånarna i länet ha varit infekterade.
Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, handlar felet om att man lagt in en felaktig variabel som sedan inte uppdaterats.
– Det borde vi förstås ha sett, många av oss som läste den här. Vi är glada att någon såg det och att vi hann stoppa den innan den fick för stor spridning, fortsätter han.
Folkhälsomyndigheten håller nu på att korrigera felet, och en uppdaterad version av rapporten väntas imorgon.
Enligt Anders Tegnell påverkas de övriga beräkningarna inte särskilt mycket av felet. Toppen för smittkurvan i Stockholm beräknas alltså att ligga ungefär runt den 15 april.
På frågan om felet påverkar förtroendet för Folkhälsomyndigheten svarar Anders Tegnell:
– Nej, jag hoppas verkligen inte det. Det här upptäcktes väldigt snabbt, vi har hittat felet väldigt snabbt och kan korrigera det. De grundläggande bedömningarna som modellen egentligen är till för ligger kvar.
I övrigt konstaterade Anders Tegnell att det rapporterats ganska många nya bekräftade fall det senaste dygnet. Men det handlar inte om nya fall från Stockholm, som fortsatt har en flack kurva.
Ökningen i regioner som Jönköping och Uppsala beror förmodligen – åtminstone delvis – på att man nu börjar provta mer personal i sjukvården, enligt Anders Tegnell.
– Det är också yngre personer som insjuknar nu vilket också skulle kunna tala för att det är personalgruppen som nu börjar synas, säger Anders Tegnell.
Totalt rör det sig om 16 004 bekräftade fall i landet.
Det senaste dygnet rapporterades 172 nya dödsfall, men många av dessa är fördelade på flera dagar långt tillbaka i tiden. Enligt Anders Tegnell kan det bland annat bero på eftersläpning i rapportering efter påskhelgen.
Totalt har 1 937 personer avlidit med covid-19 i Sverige.