Sylfs ordförande Madeleine Liljegren inledde mötet, som hölls fredagen den 24 april. Hon berättade att styrelsen in i det sista hade hoppats på att kunna ordna ett vanligt fullmäktigemöte. Men liksom Sjukhusläkarna och Distriktsläkarföreningen fick de hålla ett digitalt möte i år.

– I vanliga fall hade vi kunnat se varandra i ögonen och ta varandra i hand. Nu sitter vi utspridda på olika håll i landet, sa hon i sitt inledningstal.

Madeleine Liljegren beskrev 2019 som »underläkarnas år«, då många underläkarfrågor fått stor medial uppmärksamhet och Sylf har gjort avtryck. Som exempel på det nämnde hon att BT-starten skjuts upp (beslutet är dock inte fattat än), att Läkarförbundet tagit ställning mot sjuksköterskelösa avdelningar och att det är stort fokus på underläkarnas frågor i avtalsrörelsen, som just nu är pausad på grund av den pågående pandemin.

På fullmäktigemötet fick Sylfs styrelse dock motta en del kritik för hur ekonomin skötts under det föregående året. Flera medlemmar uttryckte en önskan om att få en bättre inblick i hur pengarna används.

Som Läkartidningen tidigare skrivit, finns det också ett missnöje när det gäller möjligheterna till facklig utbildning. Flera motioner handlade om en önskan om att få mer facklig utbildning – och lokalavdelningarna fick igenom sin vilja. Fullmäktige beslutade bland annat att Sylf ska ta fram mer digitalt utbildningsmaterial.

Ytterligare ett ämne som togs upp i flera motioner var underläkares löner. Bland annat diskuterades lönerna för underläkare före AT. Sylf Malmö yrkade på att Sylf ska verka för att lönen för en examinerad vikarierande underläkare före AT ska likställas med lönen för en AT-läkare. I Region Skåne ligger lönen för vikarierande underläkare på en lägre nivå jämfört med AT-eller ST-läkarnas löner även om de utför samma arbetsuppgifter, enligt lokalavdelningen.

– Ansvaret för en AT och underläkare före AT är ofta likvärdigt och ibland blir underläkaren före AT till och med ansvarig för att introducera AT-läkaren, sa Fredrik Brandberg från Sylf Malmö.

Men motionen vann inte gehör. Flera ledamöter påpekade att det inte alls är säkert att underläkare före AT tjänar mindre än en AT-läkare. Tvärtom vittnade flera om att de gått ner i lön under sin allmäntjänstgöring. Sylfs styrelse svarade att »det vore olycklig om Sylf arbetade för att sänka den generella lönenivån för gruppen« och hänvisade till att det i frågor som dessa är bättre med lokala förhandlingar.

Tre personer valdes in i Sylfs styrelse. Ada Kapetanovic som blir vice ordförande, Maria Valeur som blir ledamot samt ordförande för medlemstidningen Moderna läkare och Rofida Ghazvinian som väljs om som ledamot.

Trots att mötestiden förlängdes, blev inte fullmäktigemötet klart utan sattes på paus. Det är bland annat flera motioner som inte hann behandlas. Enligt Sylfs kansli är det i nuläget oklart när fullmäktigemötet, som samlade nästan 90 deltagare, kan tas upp igen – och i vilken form det ska ske.

 

 

Läs mer:

Sylf Östergötland: Undersök den faktiska AT-väntetiden

Sylfs lokalavdelningar vill ha mer facklig utbildning

Förslag: Sylf bör kartlägga ST på samma sätt som AT

Beslut i korthet

På årets fullmäktigemöte beslutades bland annat att Sylf:

… sätter som mål att underläkares löner ska öka mer än industrimärket.

… på egen hand eller med hjälp av SLF tar fram digitalt utbildningsmaterial om fackligt arbete, som kan fungera som ett komplement till grundutbildningen av fackligt lokalaktiva.

… undersöker möjligheterna att ge viss introduktionsutbildning i digitalt format utöver att erbjuda den introduktionsutbildning som finns i dag.

… har som målsättning att varje lokalavdelning är representerad under introduktionskursen.

… verkar för att information om fackligt arbete finns tillgänglig, uppdaterad och datummärkt, på hemsidan.

… undersöker möjligheterna att göra den digitala versionen av medlemstidningen Moderna Läkare till en e-tidning där artiklar är sökbara genom en vanlig sökmotor.