Kliniska studier Sverige är ett samarbete mellan Sveriges sex samverkansregioner som finansieras och stödjs av Vetenskapsrådet. Nu vill regeringen att Vetenskapsrådet ska ge forskarna ökat stöd så att fler studier med koppling till covid-19 ska kunna genomföras i svensk hälso- och sjukvård.

– Vi vill snabba på utveckling av läkemedel och vaccin så att de snabbare kan komma svenska patienter till del. Att kunna genomföra kliniska studier är en förutsättning för detta, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

I vårändringsbudgeten har regeringen avsatt 100 miljoner kronor extra till forskning. Vetenskapsrådet har tillsammans med Vinnova redan fått i uppdrag att förbereda för att finansiera projekt som snabbt ska kunna bidra till att stoppa utbredningen av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott.

Men nu vill regeringen att Vetenskapsrådet också tittar på vad man kan göra för att stötta fler kliniska studier och snabba upp processen. Kliniska studier är omgärdat av höga juridiska och etiska krav och när vården är under press kan det vara svårt för verksamheterna att prioritera forskning.

Därför ska Vetenskapsrådet inventera de behov som finns i hälso- och sjukvården för att kunna starta eller delta i kliniska studier som involverar covid-19-patienter. Vid behov kan Vetenskapsrådet också öka det ekonomiska stödet till de regionala enheterna inom Kliniska studier Sverige.

I uppdraget ingår även att sammanställa och löpande publicera vilka kliniska studier som genomförs, både nationellt och inom EU.

– Här spelar våra skickliga läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal en central roll. Den kunskap de samlar på sig i sitt arbete under coronakrisen är avgörande för de kliniska studierna, säger socialminister Lena Hallengren (S), i pressmeddelandet.

Slutligen ska Vetenskapsrådet göra en analys av vilken kapacitet det finns i det svenska systemet för att i krissituationer genomföra kliniska studier i syfte att förbättra vården för drabbade patienter.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 mars 2021.