– Det finns ett värde i att komma tillbaka till jobbet när man vet att man inte har covid-19, säger hon.

Den 17 april presenterade Folkhälsomyndigheten en första version av en nationell strategi för utökad provtagning för covid-19 i Sverige. För att nå målet för den strategin skulle det behöva tas 150 000 prover per vecka.

I en intervju med Läkartidningen som gjordes i torsdags, den 30 april, säger Karin Tegmark Wisell att provtagningen nu ligger kring 24 000 prov i veckan. Och på en presskonferens samma dag talade socialminister Lena Hallengren om att 100 000 prov ska tas i veckan. Detta förklarar Karin Tegmark Wisell så här:

– Målbilden är att komma upp till 150 000 i veckan för att möta de kategorier som nämns i strategin. Men det första målet är 100 000 i mitten på maj.

De kategorier som Karin Tegmark Wisell syftar på är i fallande prioritetsordning patienter, vårdpersonal, anställda inom övrig samhällsviktig verksamhet samt »övriga relevanta delar av samhället«. Konkret innebär denna prioritetsordning att fokus den närmaste tiden ligger på att provta patienter och vårdpersonal.

Folkhälsomyndigheten är ansvarig för att strategin genomförs men regionerna får ett ansvar för att proverna tas. Praktiskt kommer mycket av provtagningen att ske genom egenprovtagning samt vid provstationer.

Under senare tid har det rapporterats om en rad olika initiativ när det gäller testning. Men enligt Karin Tegmark Wisell ingår inte dessa i den nationella strategin. Hon nämner som ett exempel en stor studie som drivs vid Karolinska universitetssjukhuset och som ska testa personer som inte uppvisar symptom.

– Det handlar om forskning, säger Karin Tegmark Wisell.

När Folkhälsomyndigheten den 30 april presenterade en uppdatering av den nationella strategin för diagnostik av covid-19, framhölls det att den även ska omfatta testning av antikroppar som visar på genomomgången infektion. På presskonferensen samma dag talade socialminister Lena Hallengren (S) om att en lyckad testning av antikroppar inte är en enkel sak att genomföra.

– Vi måste få koll på immunitetens omfattning. Det är inte så att man antingen är immun eller inte immun. Det är viktigt att vi känner till immunitetens omfattning. Förmodligen blir man inte alls sjuk igen, men det räcker inte med att tro, vi måste veta. Vi måste veta hur lång tid immuniteten varar i så fall. Hur länge finns antikropparna kvar? säger Lena Hallengren till exempel till Dagens Nyheter.

Karin Tegmark Wisell uppger att testning av antikroppar kommer att genomföras parallellt med testning för covid-19 och säger bland annat:

– Det kan vara värdefullt i vissa situationer, som att förstå utbredningen i samhället.