De senaste månaderna har flera restauranger runt om i landet kört ut gratis lunchlådor till vårdpersonal som arbetar långa och tuffa arbetspass för att hantera patienter med covid-19.

Men nu rapporterar flera medier att personalen kommer att behöva skatta för lunchlådorna. Lådorna finansieras med donationer från företag och privatpersoner och enligt Skatteverket handlar det därmed om gåvor som ska förmånsbeskattas.

– Är det så att man får måltider på sin arbetsplats på grund av det jobb man utför så är det en skattepliktig förmån. Det är huvudregeln och är inget som är nytt. Skatteverket har inte mandat att ge fribrev till vissa yrkesgrupper och arbetsplatser. Vi måste behandla alla arbetsgivare och alla anställda på lika sätt, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket, till Sydsvenskan.

Enklare förtäring som bullar, smörgåsar, frukt, och godis skattefria. Men den som tagit emot en lunch ska alltså redovisa detta i sin deklaration för nästa år.

Om det är arbetsgivaren som tar emot och delar ut luncherna ska arbetsgivaren också rapportera in det till Skatteverket. Om maten lämnas direkt till personalen är det restaurangen som ska redovisa förmånen till Skatteverket.

Flera regioner vet ännu inte hur de ska hantera är de donarede luncherna. Västra Götalandsregionen uppger för Göteborgs-Posten att man inte har någon uppföljning av skänkta måltider på koncernnivå och att man hittills inte rapporterat in förmånen till Skatteverket – däremot följer man frågan.

I Skåne tittar regionen just nu på vad som gäller.

– Vi har inte varit i denna situation tidigare. Det arbetas för fullt för att få fram någon form av riktlinje. Vi vill inte vara med om en situation där enskilda medarbetare förmånsbeskattas, säger Jimmy Gottfridsson, pressansvarig vid Region Skåne, till Sydsvenskan.