Inga nya patienter kommer att läggas in på kirurgavdelning 49 på Blekingesjukhuset. Det meddelade sjukhuset vid en presskonferens på fredagen. Orsaken är att det nya coronaviruset spridits bland både personal och patienter.

Hittills har sju anställda konstaterats smittade, men det finns misstanke om att fler har blivit det. Därtill har två patienter som varit inlagda på avdelningen också drabbats. Den ena, en kvinna i 70-årsåldern, har avlidit till följd av covid-19. Den andra vårdas på sjukhuset.

Att en viss smittspridning förekommit på sjukhuset är känt sedan tidigare. Men avdelning 49 har drabbats »extra hårt«, skriver Region Blekinge i ett pressmeddelande.

– Vi har tidigare kopplat sjukdomsfallet till ett äldreboende. Vid smittspårningen har det dock framkommit att denna person sannolikt smittats i samband med vård på den berörda avdelningen, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i pressmeddelandet.

Regionen uppger att alla på avdelningen ska bära munskydd när de är nära patienterna, att extra covidprovtagning införts för all personal som haft nära kontakt med avdelningen eller dess personal, samt att alla patienter som vårdats där den senaste tiden har kontaktats.

– Vi har sett till att omdirigera nya patienter till andra avdelningar och planerar kontinuerligt för att hantera vårdbehovet. Vidare har vi tät dialog med smittskyddsläkaren och följer noga de åtgärder vi vidtar och de rutiner vi bestämt ska gälla, säger Claes Hjalmarsson, verksamhetschef vid kirurgkliniken.