Den 1 maj skickade läkarföreningen ut ett pressmeddelande med rubriken »Mycket ansträngd situation inom intensivvården på Södra Älvsborgs sjukhus«. Föreningen skriver att man inte lyckats komma överens med sjukhusledningen om hur arbetet ska kompenseras trots upprepade försök. Därför kommer läkarna inte längre frivilligt täcka upp extra jourpass som behövs på grund av covid-19. Arbetsgivaren får i stället beordra in läkare när det uppstår luckor, meddelade läkarföreningen.

– Arbetsgivaren måste börja lyssna på oss och kompensera för den exceptionella insats som sjukvårdspersonalen gör. I dagsläget är de tuffa schemaändringar som införts inte ens förhandlade med facket. Det är inte hållbart att ha det så. Liknande problematik finns även för de andra vårdprofessionerna, säger Peter Geiger, vice ordförande i Västra Götalands läkarförening och överläkare i anestesi och intensivvård på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), i pressmeddelandet.

Efter flera veckor i förstärkningsläge på grund av coronapandemin har arbetsmiljön inom intensivvården på sjukhuset blivit så tuff och så fysiskt och psykosocialt dålig att läkarföreningen kände sig tvungen att agera, enligt Peter Geiger. Han varnar för att läkarna kommer att drabbas av posttraumatisk stress och utbrändhet om inget görs.

– Läkarna mår jättedåligt. Man har sömnsvårigheter, gråter och tappar all lust att komma till jobbet. Sedan sägs det att de jobbar extrapass frivilligt – men så är det verkligen inte, säger han till Läkartidningen.

Peter Geiger arbetar själv inom intensivvården på SÄS. Han beskriver arbetsmiljön som mycket besvärlig.

– Det är fysiskt tufft att arbeta med skyddsutrustningen – som vi förstås behöver för att inte öka smittorisken. Nyss hämtade jag till exempel en patient i Göteborg och blev lite blöt i regnet, då immade visiret igen helt från insidan.

Han har arbetat 30 år inom intensivvården men beskriver vården av patienter med covid-19 som ovanligt svår på grund av sjukdomens nyckfullhet. Läget kan förvärras mycket snabbt och utan förvarning. Tillfälliga brister på förbrukningsmaterial och läkemedel som uppstår skapar också problem och tvingar läkarna till att försöka hitta alternativa lösningar.

– Sedan har vi mycket personal som inte alls är van vid att arbeta inom intensivvården. Som läkare ska man stå för patientsäkerheten samtidigt som det är svårt att veta om man kan lita på personalen. Därför krävs det en otroligt hög närvaro av läkaren.

Sjukhuset i Borås har gått upp från 8 till 21 IVA-platser till följd av pandemin.

– Det har lyckats genom att bemanna upp med personal som inte är intensivvårdsvan och genom att vi som är läkare fått ett helt annat schema, säger Peter Geiger.

Biträdande sjukhusdirektör vid SÄS, Espen Amundsen, meddelade i fredags, enligt SVT Nyheter Väst, att ersättningen till läkarna ska höjas till samma nivå som vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han uppger även att det görs en mängd åtgärder för att avlasta intensivvården. Men läkarföreningen är inte nöjd med beskedet.

– Det var ett ensidigt arbetsgivarbeslut. Vi har inte förhandlat, säger Peter Geiger och fortsätter:

– Dessutom finns inget avtal på SU. Det är också ett ensidigt arbetsgivarbeslut.

Läkarföreningen utreder nu om det finns behov av att förhandla fram ett avtal på regional nivå för läkarna inom intensivvården.

– Situationen i Borås är inte unik även om det bara är vi som gått så långt att vi kommit i beordringsläge. Folk är hårt belastade och scheman har gjorts om på alla håll och kanter utan förhandling, säger Peter Geiger.

Läkarföreningen ser Sörmland, där den lokala läkarföreningen och regionen nyligen har kommit överens om ett avtal, som en möjlig förebild.

– Det är ett alternativ till ett krislägesavtal som täcker väldigt mycket.

Frågan om att aktivera krislägesavtalet har också varit uppe för diskussion i regionen. Detta efter att Sahlgrenska universitetssjukhusets ledning bett regionen att begära en aktivering av avtalet hos Sveriges Kommuner och regioner. Västra Götalandsregionen sa dock nej till det, eftersom man inte ansåg att man uttömt alla andra möjligheter.