SVT Nyheter har tagit del av data från Svenskt perioperativt register (Spor) över antalet operationer från vecka 11 till 19 i år. Resultatet visar att antalet operationer under denna period minskade med 44 000. Sett till hela landet handlar det om en minskning på 62 procent, men i Sörmland och Norrbotten har 80 procent av operationerna ställts in.

– Det finns forskning som visar att människor som drabbas av en avbokad operation blir väldigt besvikna. Frekvensen hjärtinfarkter går upp, sjukskrivningstalen blir längre och rehabiliteringstiden blir längre, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och ansvarig för SPOR, till SVT.

Enligt uppgifter till SVT står nu 157 000 personer i kö för olika operationer. Redan före pandemin väntade 113 000 på ett ingrepp.

– Det är ett jätteproblem. De här vårdköerna kommer att nå en sådan storlek, så att även när vi når full kapacitet så håller vi egentligen bara jämt skägg med allt nytt som kommer in. Så för att lösa det behövs någon riktig extrasatsning, säger Gunnar Enlund.