Som Läkartidningen tidigare berättat har läkare och fysioterapeuter som går på nationella taxan hittills inte kunnat få ersättning för digitala vårdbesök. Regelverket har kritiserats av bland annat Läkarförbundet som pekat på att det är viktigt att även dessa vårdgivare kan ta emot patienter digitalt – särskilt under den pågående coronapandemin.

Nu har regeringen alltså beslutat att tillfälligt ändra regelverket. För att minska antalet icke nödvändiga fysiska läkarbesök ska även de cirka 2 600 vårdgivare som går på nationella taxan nu kunna få ersättning vid digitala besök.

– Välfungerande och effektiva digitala vårdlösningar som finns tillgängliga bör just nu nyttjas i största möjliga mån, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Det är upp till varje region att själv besluta om de vill använda sig av möjligheten. Regionen och de fackliga företrädarna ska i sådana fall komma överens om ersättningsnivån för de digitala vårdkontakterna. Men Sveriges kommuner och regioner (SKR) välkomnar beslutet och räknar med att man ska kunna ha ett förslag till ersättningsnivåer klart inom kort.

– Vi har väntat på att det här skulle komma. Det är en sak som har önskats från läkare och fysioterapeuter. Det är ganska mycket restriktioner kring den här ersättningsmodellen, säger Marie Morell (M), ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, till Dagens Nyheter.

Hon tror att ersättningen kommer att göra att fler privata vårdgivare tar in den utrustning som krävs för att erbjuda digitala vårdbesök.

– Det är inte bara att skaffa Zoom eller Facetime, man måste även ha ett system så att patienten kan identifiera sig, till exempel genom bank-id, säger hon till DN.

Ändringen är tillfällig och gäller till den 31 december 2020.

 

Läs mer:

C vill att taxeläkare ska få betalt för digitala vårdbesök