Det har kommit flera uppgifter om att äldre patienter som vårdats på sjukhus har tagit med sig covid-19 in på äldreboenden. Men nu ska Folkhälsomyndigheten ta fram en gemensam nationell rutin för hur covidpatienter ska flyttas från sjukhus till annat boende utan risk för smitta.

Enligt Dagens Nyheter har Folkhälsomyndigheten under veckan träffat representanter för regionerna för att prata om vad som ska gälla för flytt av symtomfria patienter. I dag finns inga gemensamma regler på nationell nivå.

– Det som gäller i dag har sjukvården bestämt. Det ser olika ut på olika sjukhus. Vi håller på att ta fram en nationell rutin för hur man kan flytta personer utan smittrisk. Den kommer att bli klar ganska snart, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till DN.

Han poängterar att det inte går att generellt säga att en person som varit svårt sjuk och vårdats på sjukhus är smittfri efter 48 timmar utan symtom. Rekommendationen om att man ska stanna hemma i två dygn gäller för ”människor ute i samhället som har haft någon form av snuva”.