Region Stockholm stoppade all cancerscreening i mitten av mars dels för att minska risken för spridning av covid-19, inte minst till gravida, dels för att avlasta sjukvården. Men nu kommer screening för bröstcancer, livmoderhalscancer och tjock- och ändtarmscancer samt bukaortaaneurysm att återupptas, enligt P4 Stockholms intervju med Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm.

– Det är avgörande för att förbättra förutsättningarna för patienter att få cancerbehandling i tid, säger Ella Bohlin.

Screeningen ska återupptas successivt med början i maj. Vad gäller mammografiscreening kommer kvinnor i åldrarna 40-69 att kallas i maj, medan stoppet kommer att fortsätta för kvinnor i åldern 70-74 år.

Enligt Ella Bohlin är starten i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det har gjorts en samlad bedömning av våra experter i regionen. Vi kommer att starta i en mindre skala, men sjukvårdens kapacitet är så klart avgörande. Vi kommer att ta nya ställningstaganden i augusti.

Cancerscreening har stoppats i olika utsträckning i övriga landet. Just vad gäller mammografi har hälften av regionerna pausat den och ytterligare några har krympt verksamheten, enligt Bröstcancerförbundet.