Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare uppgett att landets regioner måste öka takten när det gäller testning för covid-19. Målsättningen är att det ska genomföras 100 000 tester i veckan. Men hittills är man långt från det målet.

I Västra Götalandsregionen testas nu omkring 4 000 personer i veckan, rapporterar GP. Och enligt Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, gör regionen allt den kan för att ökat antalet tester. Men för att nå det nationella målet om 100 000 skulle regionen behöva testa omkring 17 000 personer.

Samtidigt ifrågasätter Johnny Magnusson syftet med siffran som regeringen presenterat.

– Det var inte förankrat hos oss när man gick ut med 100 000 tester i veckan. Det är fortfarande inte riktigt utrett vad de vill ha gjort. Men det börjar komma. Vi räknar med direktiv från Folkhälsomyndigheten om vilken prioordning som vi ska göra det här i. Och då fixar vi väl det, säger han till GP.

Jonas Lindeberg, regionråd i Sörmland och representant för partiet Vård för pengarna, uppger för Sveriges Radio att det är för mycket fokus på att 100 000 ska testas.

– Den siffra som man har sagt är ju liksom tagen ur luften, tänker jag. Det är jättebra att man har säkrat en testkapacitet så att vi kan testa det vi behöver. Sedan är då frågan vad som egentligen behövs. Det är en ganska stor apparat att logistiskt få på plats om man ska bredda till allmänheten, säger han till Sveriges Radio.

Jonas Lindeberg anser att också att det kan vara läge att fokusera mer på antikroppstest än att testa för pågående infektion.

– Jag tycker att det som skulle vara bra är att man börjar fundera mer över antikroppstest, om det är dags att kunna göra det i större skala.

Läs också:

Harriet Wallberg: Logistiken är den största flaskhalsen

Harriet Wallberg ska få regionerna att testa fler för covid-19