Marie-Louise Hänel Sandstöm, specialist i allmänmedicin och riksdagsledamot för moderaterna. Foto: Josefin Selander

– Det gick till så att jag tänkte att jag kanske borde hjälpa till, eller i alla fall att jag kunde göra en insats. Då ringde jag först till mitt gamla jobb och frågade om jag behövdes. De sa »Ja, tack«. Då ringde jag och pratade med min gruppledare och med talmannen för att få lov att göra det. För jag är fortfarande riksdagsledamot, säger Marie-Louise Hänel Sandström till Läkartidningen.

Vad sa dina gamla kollegor när du klev in på vårdcentralen igen?

– De blev jätteglada. Det är en väldigt trevlig vårdcentral som jag jobbat på i tolv år. Jag hade inte slutat om det inte var för att jag bytte uppdrag i livet. Sedan har folk bytts ut, för jag har varit borta i nästan två år, men det var många kvar också. Det var väldigt roligt att komma tillbaka.

Men även om riksdagen infört särskilda regler om reducerat antal ledamöter i kammaren till följd av utbrottet av coronaviruset innebär det inte att riksdagsarbetet är lagt på is.

– Tisdagar, onsdagar och torsdagar har jag möten med riksdagen ungefär som vanligt, fast man gör det hemifrån.

Det innebär att måndagar och fredagar ägnas åt jobb på vårdcentralen. Där har hon bland annat arbetat med att svara på samtal från patienter via »Närhälsan online«, Västra Götalandsregionens plattform och app för digitala vårdbesök.

– Mycket handlar om corona, förstås. Det finns många frågor kring det, inte minst om sjukskrivningar. Men det kan vara allt möjligt. Från ryggskott eller att någon skickar in en bild på ett hudutslag till oro eller psykisk ohälsa. Allting.

Som Läkartidningen tidigare berättat har digitala vårdbesök närmast exploderat under pandemin, och Marie-Louise Hänel Sandström tycker att plattformen och de digitala mötena fungerar bra.

– Det roliga var att jag gick en utbildning 2018 för jag tänkte att det här var något jag skulle hålla på med, men sedan kom riksdagsuppdraget så jag började aldrig med det. Jag fick göra en snabb »refresh« nu. Folk är väldigt positiva och glatt överraskade att det här finns. Sedan är det stor skillnad mellan telefonsamtal och video. När jag ska bedöma patienter är det en väldigt stor fördel att se patienten.

Utöver det digitala arbetar hon med att prioritera för vilka hembesök som ska göras. En annan uppgift har varit att ringa alla listade patienter som är över 70 år.

– Jag kollar hur de mår, om de följer restriktionerna, om de behöver recept eller hjälp på något sätt.

Samtidigt har det vanliga arbetet på vårdcentralen förändrats, bland annat har drop-in-mottagningen tagits bort och mycket provtagning av patienter sker nu via hembesök. Och det finns en oro över att det nu kan byggas upp en »vårdskuld« som behöver hanteras senare, berättar Marie-Louise Hänel Sandström.

Hur länge ska du fortsätta att jobba på vårdcentralen?

– Jag tror att jag gör det så länge det här pågår, men det är lite svårt att säga hur länge det blir. Jag och min chef stämmer av hela tiden. Man vill ju göra en insats, och samtidigt är det väldigt roligt att jobba som läkare. Jag gör det så länge jag kan, men någon gång kommer det att återgå till det normala med riksdagen. Då blir det svårare. Riksdagsarbetet går i första hand.

Marie-Louise Hänel Sandström utesluter dock inte att hon – åtminstone lite grann – skulle kunna fortsätta att göra en insats med hjälp av de digitala verktygen även efter krisen.

– Jag jobbar ju dagtid nu, men »Närhälsan online« finns även på jourtid, så det hade jag kanske kunnat fortsätta med. Samtidigt måste jag tänka på mitt riksdagsjobb. Det ska hinnas med. Men det är inte omöjligt, för det är roligt att hålla igång sitt läkarjobb.