Tidigare i maj meddelade Region Stockholm att planerad vård som kan vänta skjuts upp till efter sommaren.

Men nu kommer regionen med nya besked. En del planerad vård, exempelvis viss kirurgisk planerad vård och öppenvård, kan genomföras under vissa förutsättningar.

Bland annat ska den planerade vården utföras efter dialog med den regionala särskilda sjukvårdsledningen, och det får inte heller påverka förutsättningarna för den akuta och nödvändiga vården.

Enligt regionen handlar det bland annat om att planerad vård inte i får ta medarbetare i anspråk som behövs inom akut- och intensivvården. Om det finns brist på vissa läkemedel eller skyddsutrustning ska det prioriteras till akut och nödvändig vård och får därmed inte användas för planerad vård.

– Vi är oroliga att sjukvårdsbehovet för covid-19 återigen ska öka. Då måste vi snabbt kunna öka sjukvårdskapaciteten igen. Det gäller att den planerade vården utförs på ett sådant sätt att vi inte tappar den flexibilitet som vi nu har i sjukvården. Därför vill vi att vårdgivare som har kapacitet att utföra planerad vård gör det först efter dialog med den Regionala särskilda sjukvårdsledningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Läs också:

Patienter klagar på uppskjuten vård