Det är hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm som har fått i uppdrag att utreda hur en storskalig vaccinering av invånarna ska gå till.

– Det är rätt prioritering och vi ger en god framförhållning. Förberedelse är A och O i den här pandemin, säger Ella Bohlin (KD) vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm, till nyhetsbyrån TT.

Utredningen ska vara klar efter sommaren. Uppdraget innebär att man ska ta fram en strategi samt svara på var ansvaret för att organisera vaccinationerna bör ligga. Ella Bohlin vill inte att regionerna ska behöva slåss om att komma först i kön när ett vaccin väl kommer.

– Jag hoppas inte det eftersom jag tror på jämlik vård över hela landet. Utan att föregripa utredningen tror jag därför att någon form av nationell organisering förmodligen kommer att behövas, säger hon till TT.

Enligt Socialminister Lena Hallengren (S) ligger regeringens fokus just nu på att stötta vaccinforskningen och att förhandla med EU och WHO för att säkra tilldelningen. När man vet mer om vilka vaccin som kan bli aktuella kommer Folkhälsomyndigheten få ett mer specifikt uppdrag kring vaccinfrågan.

– Nu handlar det om forskning och fördelningsmekanismer globalt och inte hur vi ska fördela ett eventuellt vaccin hemma i Sverige. Det ska vi inte försvåra eller förstora, säger Lena Hallengren till TT.