Appen, som kan laddas ner gratis till mobiltelefoner, är utvecklad i Storbritannien och genom ett forskningssamarbete har den snabbt kunnat anpassas för Sverige. Som Läkartidningen tidigare berättat bygger den på att privatpersoner frekvent rapporterar hur de mår och vilka eventuella symtom de har.

Maria Gomez, professor i kardiovaskulär fysiologi, koordinator för Lunds universitets diabetescentrum. Foto: Kennet Ruona.

Appen är en del i ett forskningsprojekt vid Lunds universitet som sjösattes förra veckan. Forskarna vill kartlägga hur viruset sprids och få en bild av vilka riskfaktorer som är inblandade i mer allvarliga sjukdomsbilder.

På fredagen har drygt 123 000 svenskar använt den.

– Det är helt fantastiskt vilken respons vi fått från allmänheten. Man blir rörd över engagemanget, säger Maria Gomez, professor i fysiologi vid Lunds universitet och en av initiativtagarna till projektet, till Läkartidningen.

9–15 procent av deltagarna upplever minst ett symtom kopplat till covid-19, men som också skulle kunna bero på något annat. Forskarna har dock använt beräkningsmetoder från Storbritannien som tittar på symtombilder med flera symtom. Dessa tyder på att 1,5–3,5% procent av befolkningen mellan 18 och 70 år skulle vara positiva för pågående covid-19 om de testades i dag.

– Vi använder en modell baserad på data från samma app i Storbritannien där forskarna sett att det finns kombinationer av självrapporterade symtom som gör det sannolikt att man skulle testas positivt om man testades, säger Maria Gomez.

Finns det en risk för ett skevt urval där de som känner symtom använder appen i större utsträckning?

– Det är en möjlig felkälla vi är uppmärksamma på. Eftersom användarna ombeds rapportera sina eventuella symtom över tid så är detta något vi kommer kunna undersöka, allstå om det är så att nya deltagare oftast rapporterar symtom i början av sitt deltagande. I jämförelsen av vilket län som har högst andel symtom så spelar denna möjliga felkälla mindre roll eftersom vi tror den slår till lika över landet.

Forskarna vill redovisa siffror för olika regioner. Men än så länge saknas tillräckliga data från vissa regioner, till exempel Södermanland, Blekinge, och Västernorrland.

De flesta deltagarna är i åldersgruppen 30–35 år. Men det är även många 70–79 år som använt appen.

– Det är jätteviktigt att vi har deltagare även i de äldre grupperna då de drabbas hårdare om de skulle få infektionen. Framförallt fler män behövs, säger Maria Gomez.

Sedan Läkartidningen skrev om appen förra gången har den bytt namn från »Covid symtom tracker« till »Covid symtom study«. Namnbytet beror på att man vill understryka att det inte rör sig om smittspårning.

 

Läs även:

Lunds universitet satsar på brittisk app för smittspridning