»Jag har lärt mig att sy sår – varför måste jag nu kunna sy masker?« Den tyska nakenprotesten bland primärvårdsläkarna har väckt stor uppmärksamhet. Foto: blankebedenken.org.

Primärvården i Tyskland ser lite annorlunda ut gentemot den svenska. I stället för vårdcentraler i svensk modell går invånarna vanligen till en husläkare som har en egen mottagning eller som delar lokaler med ett par andra. Det gör att primärvården till stor del är uppbyggd av tiotusentals småbolag.

Detta i kombination med att patienter oftast vänder sig direkt till sina husläkare, sätter stor press på primärvården nu under coronakrisen. Men att varje läkare nu ska behöva ombesörja tillgång på mycket mer skyddsutrustning än normalt är ohållbart, menar läkarna.

– Ansvaret för skyddsutrustning kan inte ligga på tiotusentals enskilda småbolag. I en sån här situation måste det finns en plan för hur man ska göra på myndighetsnivå, säger Michael Hunze till Läkartidningen.

Michael Hunze, specialist i allmänmedicin och invärtesmedicin i Neubrandenburg. Foto: Poliklinik am Dietrich Bonhoeffer Klinikum

Han är specialist i allmänmedicin och invärtesmedicin i Neubrandenburg, drygt 14 mil norr om Berlin och någon timme med bil från Östersjön. Hans arbetsplats är större än många andra; där arbetar fem husläkare, varav två ST, och två lungmedicinare. Han har också erfarenhet från Sverige efter att ha arbetat i Kalix och kan prata svenska flytande.

Nakenprotesten innebär att läkare tar bilder på sig själva utan kläder. En läkare håller upp en skylt med texten »jag har lärt mig att sy sår, varför ska jag behöva kunna sy ansiktsmasker?«. Värt att poängtera är att läkarna tar bilderna enbart för protesten, i det dagliga arbetet behåller de kläderna på.

Det började faktiskt med den franska läkaren Alain Colombié som la ut en bild på sig själv utan kläder för att visa hur naken han kände sig utan rätt skyddsutrustning. Det fiskades upp av en tysk läkare som gjorde samma sak och spred sin bild i ett nätverk för läkare som arbetade med ST-utbildning. Fler anslöt sig och en läkare byggde en webbsida för manifestationen. Så föddes protesten »Blanke Bedenken«, ungefär »naken oro«.

Var det självklart för dig att vara med?

– Nä, faktiskt inte. Just för mig kändes inte problemet jättestort, vi har inte så många fall här och har skyddsutrustning så vi klarar oss. Men sedan så tyckte jag att det var för kul för att inte delta, säger Michael Hunze.

Protesten handlar inte bara om skyddsutrustningen utan även om sjukintyg. I Tyskland kan arbetsgivare begära ett läkarintyg från den första dagen en anställd är sjuk, vilket kräver ett fysiskt besök. Det hade kunnat orsaka kaos så här i covid-tider. Så när smittan började ta fart i landet ändrades reglerna tillfälligt och sjukintyg kunde hanteras på telefon.

– I förkylningstider har vi jättemånga som inte kan jobba och som måste komma hit. Om alla småsnuviga kommer hit hit, kommer också ett stort antal småsnuviga covid-19-patienter hit, och det vill vi inte. Därför fick vi lov att sjukskriva i telefon, berättar Michael Hunze.

Men i april återinfördes de gamla reglerna. Det fick läkarna att reagera och begära att det tillfälliga undantaget skulle återinföras. Och så blev det, nu får läkarna återigen sköta intygen över telefon.

En parallell namninsamling mot problem har fått tusentals underskrifter. Själva nakenprotesten har dock samlat ett mer blygsamt 30-tal avklädda bidrag. Men den har fått stort medialt genomslag.

– Den har väckt en jättestor uppståndelse. Vi får förfrågningar om intervjuer från flera länder, exempelvis Vietnam, säger Michael Hunze.

Han tycker att reaktionerna till största del varit positiva. Protesten har också satt mer fokus på primärvården.

– Annars pratar alla om IVA-platser och laboratoriekapacitet. Men det är vi som tar hand om sex av sju covid-19-patienter.

Vilken betydelse har protesten haft?

– Att politikerna återinförde den tillfälliga regeln om sjukskrivning har säkert en del med oss att göra. På så sätt har vi nog fått utdelning. När det gäller skyddsutrustning tror jag inte att det hade någon konkret effekt, förutom att vissa privatpersoner kom med donationer. Men jag vet inte om vi verkligen lyckades ha så stort inflytande över myndigheterna.

Finns det någon risk att nakenheten tar fokus från problemet?

– Det kanske finns en del människor som tycker att man gör bort sig, att det är fel sätt att hantera ämnet. Men jag kan inte tänka mig att det har gjort någon större skada. Och det här med nakenhet är inte en så stor grej. Tyskarna har kanske lite mer humor än man allmänt tror, säger Michael Hunze och skrattar.