På det flesta enheter i Stockholmssjukvården fungerar det bra, berättar Stockholms läkarförenings ordförande Johan Styrud. Där får de läkare som känner en oro andra arbetsuppgifter än att arbeta direkt med covid-sjuka patienter.

– Men det finns ett par enheter som vägrar att göra så, säger han.

Han vill att regionen rakt och tydligt ska lista vilka diagnoser och tillstånd som kan vara grund för att en läkare ska kunna slippa arbeta med patientgruppen. Som exempel nämner han lungsjukdom, hjärt-kärlsjukdom eller cytostatikabehandling.

Som Läkartidningen tidigare berättat har Socialstyrelsen ringat in vilka patientgrupper som har särskilt stor risk att bli sjuka i covid-19. Det är grupper som är i störst behov av att skyddas mot smittan.

Är det något sådant ni efterlyser?

– Nej, det här ska nog vara en annan lista med fler tillstånd. Socialstyrelsens lista är för patienter i ett stort perspektiv, den vi efterlyser är mer för arbetare som jobbar med det här, säger Johan Styrud.

Oron hos vissa läkare är stor, inte minst efter att en coronasmittad sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avlidit. Johan Styrud säger att facket lyft frågan om en lista till ansvariga i Region Stockholm utan att få något gehör.

Tydliga riktlinjer skulle också kunna skapa en större förståelse inom läkarkåren. I dag kan vissa tycka det är orättvist om några läkare slipper att arbeta med patientgruppen, medan andra inte slipper.

– Plockas Nisse bort och man inte vet varför, kommer känslan av orättvisa. Men Nisse kan ju ha någon verkligt allvarlig åkomma han inte vill prata om, och då kan det bli känsligt, exemplifierar Johan Styrud.

Läkartidningen har frågat Region Stockholm om det kan bli aktuellt med en lista på riskgrupper som kan slipa att arbeta med coronapatienter. Så här svarar Region Stockholms HR-direktör Ulrika Sundquist i ett mejl:

»Region Stockholm utgår ifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, sedan gör arbetsmiljöansvarig chef individuella riskbedömningar och då handlar det exempelvis både om medarbetarens hälsotillstånd och vilka arbetsuppgifter som den enskilda medarbetaren har.«

 

Läs även:

Individer med fetma utgör riskgrupp

Coronasmittad sjuksköterska på Karolinska avliden