Werlabs ligger bakom testet i Sverige, men det är utformat av det amerikanska bolaget Abbott. Enligt tillverkaren har de en specificitet på 99,6 procent och en sensitivitet på 100 procent.

Werlabs skriver på sin webbplats att testet erbjuds kostnadsfritt till 15 000 sjukvårdspersonal i Stockholm och Göteborg. Men därtill kan privatpersoner köpa testet för 750 kronor.

Nätapoteket Apotea hakar på och börjar sälja testerna tillsammans med Werlabs. Båda företagen uppger att de inte kommer att tjäna pengar på testerna som ska säljas till självkostnadspris.

– Det känns jätteskönt att alla privatpersoner, som inte orkar vänta på att staten ska börja testa alla, själva kan ta ett test, säger Apoteas vd Pär Svärdson, till Dagens Nyheter.

Werlabs mål är 100 000 utförda tester per veckan. Det är åtminstone Abbots löfte till Werlabs.

– Det vi gör kommer inte att belasta vården, det är viktigt att påpeka. Vi vill få igång en positiv spiral där vi alla hjälps åt och vi tar inte ut någon vinst av detta, säger Werlabs vd Henrik Forsberg till DN.

Som Läkartidningen tidigare berättat är både Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket skeptiska till antikroppstester, eftersom det på individnivå är svårt att säga vad påvisade antikroppar betyder för immuniteten. Werlabs har dock erbjudit Folkhälsomyndigheten anonymiserad data från testerna, vilken statsepidemiolog Anders Tegnell välkomnar.

– På befolkningsnivå fungerar detta alldeles utmärkt, det ger en miniminivå på hur många som är immuna i en befolkning. Där är de här testerna riktigt bra. Problemet är vad det betyder för en individ, det vet vi inte riktigt än, säger han till DN.

Även Apoteas vd är inne på samma spår.

– Utifrån den kunskap man har i dag är det ett tillförlitligt test från ett välrenommerat bolag. Men som med alla tester bör man vara medveten om att det finns risker. Faran är att invaggas i en falsk trygghet. Jag tycker att man bör vara försiktig. Även om testet visar att man har antikroppar ska man nog ändå passa sig för vem man sitter nära, säger Pär Svärdson.

Werlabs beslut att göra testerna kom i mars. Då blev ett par läkare, vänner till Henrik Forsberg och hans fru – som också är läkare, allvarligt sjuka i covid-19.

– Båda har kommit ur detta men är på rehab och får lära sig gå och äta igen. Så vi förstod tidigt att detta inte är en vanlig snuva utan något som kan drabba väldigt hårt. Det tände gnistan, säger Henrik Forsberg till DN.