Just nu intensivvårdas två patienter på Brännskadecentrum vid Akedemiska sjukhuset i Uppsala. Båda patienterna har smittats med den multiresistenta bakterien acinetobacter baumannii. För att bli av med bakterien pågår nu smittspårning, sanering och städning.

– Man måste sanera precis allt för att få bukt med det här, säger Fredrik Huss, överläkare vid Brännskadecentrum, till TT.

På grund av coronapandemin har sjukhusets övriga intensivvårdsavdelningar få tillgängliga platser som kan ta emot brännskadade patieneter. I vanliga fall brukar patienter också kunna skickas till Linköping, där Sveriges andra enhet för allvarligt brännskadade patienter ligger. Men även där är samtliga tre intensivvårdsplatser upptagna.

Därför har man nu kontaktat sjukvården i Norge, Danmark och Finland för att aktivera ett samarbete som tagits fram tidigare, i händelse av en större brännskadekatastrof. Samarbetet innebär att allvarligt brännskadade patienter kan komma att skickas till något av de nordiska grannländerna.

– Vi har ingen katastrofsituation eller masskadesituation, men däremot är ju planen användbar i ett skede när resurserna är uttömda i ett land, säger Fredrik Huss till TT.