Enligt lokala medier handlar det om ett dussin anställda på neurologiavdelningen som har smittats av covid-19 på en dryg vecka. I samtliga fall handlar det om en aktiv smitta.

– Enstaka fall är något vi räknar med, bland personal eller patienter. Men det här är ett utbrott, säger Niklas Mårtensson, tillförordnad verksamhetschef för neurologi, rehabiliteringsmedicin, minnessjukdomar och geriatrik vid Skånes universitetssjukhus till Sydsvenska Dagbladet. 

För ungefär en vecka sedan slogs kardiologavdelningen och neurologavdelningen samman inför sommaren, och det misstänks vara i samband med det som de anställda blev sjuka. Personalen och patienterna har provtagits flera gånger och varje arbetspass inleds med en symtomkoll.

– Vi testar normalt inte symtomfria. Men jag vet att det bland de tolv som hittills har testat positivt finns personer som har varit helt symtomfria, säger Niklas Mårtensson till Sydsvenska Dagbladet.

Sedan utbrottet har de anställda på neurologen och kardiologen fått separata toaletter, lunchrum och fikarum. All personal på neurologen har också börjat använda full skyddsutrustning om de är närmare än två meter från en patient.

Patienterna ska testas på nytt under onsdagen. Än så länge ser smitta ut att ha stannat inom personalgruppen.

– Den sociala gränsen mot patienterna är lättare att upprätthålla än mot kollegorna, för då har man full skyddsutrustning och håller avstånd. Vi är rätt nära våra arbetskamrater, säger Niklas Mårtensson till SVT Nyheter i Skåne.

Han utesluter inte att avdelningen kan bli tvungna att dra in planerad semester för personalen för att klara bemanningen i sommar.

– Det kan komma ett läge där indragna semestrar blir nödvändigt, som vi har sett i Norrbotten och i Uppsala. Men det är inte alls på bordet just nu, säger Niklas Mårtensson till Sydsvenska Dagbladet.

Enligt SVT har även ett tiotal anställda på en avdelning vid Helsingborgs lasarett konstaterats smittade av covid-19 de senaste dagarna. I slutet av april fick en avdelning vid Helsingborgs lasarett delvis stänga eftersom halva personalstyrkan fått covid-19.