Läkarna Akil Awad och Laura Björnström, grundare av Stockholms sjukvårdsupprop. Arkivbild: Jesper Cederberg

Stockholms sjukvårdsupprop kom till i fjol, efter att flera sparkrav med varsel som följd lagts på länets akutsjukhus. Det växte till en rörelse som på kort tid samlade 20 000 vårdanställda och bland annat arrangerade en demonstration utanför landstingshuset mot neddragningar i vården.

Den 14 juni, på dagen ett halvår efter den demonstrationen, arrangerar nu Stockholms sjukvårdsupprop en ny demonstration. Men i coronapandemins spår blir den digital.

– Vi kallar det »Vem tar hand om vårdskulden«, och vi har samma grundtanke som i uppropet. Men den här handlar också om hur vi, med en väldigt utarbetad personal, ska kunna ta hand om en grundnivå på vården, covidpatienterna och vårdskulden, säger ST-läkaren Laura Björnström, en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop.

Hon poängterar att vårdskulden inte bara handlar om förlängda operationsköer, utan även om de patienter som behöver rehab efter långvarig covidsjukdom och de som inte kunnat komma till vårdcentralen eller sina läkare i slutenvården för uppföljning.

Och samtidigt som sjukvården står inför dessa uppgifter, ligger också sparkrav kvar. Det rör sig om besparingar på hundratals miljoner kronor på akutsjukhusen, däribland varsel på Karolinska universitetssjukhuset.

– Vi tycker att det är konstigt att man inte har sagt att sparkrav och varsel dras tillbaka nu när man ska klara av den här vårdskulden. Makthavarna säger att de värderar personalen högt, men samtidigt har man kvar sparkrav som gör att det är svårt att anställa personal och ha kvar vårdplatser, och även varsel som faktiskt ligger kvar på Karolinska, säger Laura Björnström.

Demonstrationen kommer att hållas på Facebook. Exakt hur den kommer att arrangeras rent praktiskt är inte klart än. I sin enklaste form kommer deltagare att kunna anmäla sig till händelsen och tal och andra videoklipp läggas upp kontinuerligt under dagen. Deltagarna får också skicka in verkliga eller virtuella plakat med egna budskap. Men det finns också en förhoppning om att kunna visualisera deltagandet i brist på en fysisk folksamling.

Finns det en risk att det som Stockholms sjukvårdsupprop tidigare satt fingret på annars glöms bort i pandemin?

– Jag skulle snarare se det som att det här visar att beredskapen inte var god innan pandemin och att politikerna måste lyssna på personalen. Det är ändå vi som ställer upp och ställer om när det verkligen gäller, säger Laura Björnström.

Hur har det varit där du arbetar på Södersjukhuset?

– Vi har varit ganska förskonade på akuten, men nu börjar folk trilla in av andra anledningar också, så nu har vi det ganska tufft skulle jag säga. Vi är lite oroliga över hur det här ska gå. Det var en anledning till att vi kände att man inte kunde vänta till dess man får demonstrera som vanligt igen.

 

Läs även:

Sjukvårdsuppropet: »Man måste ta den här pandemin som en lärdom«

Stockholms sjukvårdsupprop får pris av Sjukhusläkarna

Stockholms sjukvårdsupprop planerar ny manifestation

Läkartidningens podd:Sjukvårdsuppropet: »Patienter far illa och avlider«

Skyddsombud: Hur vi ska kunna återhämta oss är en olöst fråga

Inställd sjukvårdsmarsch efter osäkerhet kring coronasmitta

Missnöje mot varslen i Stockholm engagerar över 13 000 inom vården