Den digitala demonstrationen visualiserades som en marsch i Stockholms innerstad. Foto: Stockholms sjukvårdsupprop/Rami.pw

I mars skulle Stockholms sjukvårdsupprop, en uppslutning av 20 000 sjukvårdsarbetare mot neddragningar i sjukvården, hållit en demonstration. Den fick ställas in på grund av pandemin. Men i söndags hölls en digital demonstration under parollen »Vem tar hand om vårdskulden?«.

– Det var över förväntan. De som klickade i att de kom på eventet var över 7 000, så det är vi jättenöjda med. Och det var mycket delningar och interaktivitet, som att folk kommenterade, berättar ST-läkaren Laura Björnström, en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop, som arbetar på Södersjukhuset.

Demonstrationen arrangerades som ett »evenemang« på Facebook där de som ville kunde delta, vilket ungefär 7 100 personer gjorde. Under söndagen publicerades kontinuerligt videoklipp på tal, vittnesmål från sjukvården och bilder på deltagares plakat med budskap som »låt professionen styra vården«.

– Det var väldigt kul – det kändes som det näst bästa alternativet till en demonstration ute, säger Laura Björnström.

För att visualisera demonstrationen ytterligare kunde deltagarna klicka in sig i ett virtuellt demonstrationståg (se bild), som på en karta över Stockholms innerstad gick mellan landstingshuset på Kungsholmen och Sergels torg.

Budskapet i demonstrationen har sin grund i det som Stockholms sjukvårdsupprop hela tiden satt fingret på: neddragningar i en sjukvård som samtidigt brottas med att räcka till för att klara vårdbehovet. I Stockholm har förvisso varsel dragits tillbaka, men sparkrav ligger kvar på sjukhusen vilket i praktiken också innebär minskningar på personalsidan.

Men den här gången sattes temat om neddragningarna också i relation till den pågående pandemin.

Några av de bilder som skickades in under den digitala demonstrationen, Foto: Stockholms sjukvårdsupprop

»Förr eller senare kommer det att återgå till det normala. Och eftersom vi har behövt skjuta upp en hel del saker kommer vi stå här med en enorm vårdskuld. Region Stockholm gick på knäna redan innan pandemin. Hur det ska bli till hösten vågar man knappt tänka på«, sa Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin på Tensta vårdcentral och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, i ett tal under söndagen.

Bland de andra talarna fanns exempelvis representanter från de stora vårdförbunden, såsom Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, och Vårdförbundets förbundsordförande Sineva Ribeiro.

– Det var fint att höra hur enade alla talare ­– framförallt från de tre stora fackförbunden – är i frågan. Det finns många punkter där man möts, det tycker jag blev tydligt, säger Laura Björnström.

Hur effektiv tror du en sådan här digital demonstration är?

– I den mån vi får lite mer medieutrymme att prata om de här frågorna är det ju effektivt. Sedan är det viktiga att det finns någon typ av plattform. Jag känner att folk uppskattar att man fick lyssna på tal, diskutera offentligt, skicka in plakat – att man kunde känna sig enade i frågan.

Nu går sjukvården in i sommarperioden som för de anställda innebär semester, men också hårt jobb med pandemin. Stockholms sjukvårdsupprop fortsätter att arbeta med sina sociala mediekonton där de bland annat samlar vittnesmål från vårdpersonalen.

– Vi vet ju inte vad som händer. Vår farhåga är att det här vårdberget blir en jätteutmaning för oss och att de börjar skära ner på vårt sjukhus (Södersjukhuset) och stänger coronaavdelningar och IVA-platser. Så vi får hålla koll på våra frågor i de kanaler vi har helt enkelt, säger Laura Björnström.