För två veckor sedan meddelade Västra Götalandsregionen att invånare med milda symtom ska erbjudas provtagning för pågående covid-19-infektion vid regionens vårdcentraler.
Intresset har varit stort. Enligt regionen tas nu totalt omkring 10 000 prov i veckan. Uppemot 7 000 av dessa sker på vårdcentraler.
Jakob Nyhlén, ordförande för sektion primärvård inom Västra Götalands läkarförening, framhåller att vårdcentralerna gjort väldigt stora insatser på kort tid.
– Primärvården har verkligen gjort ett jättejobb när de fick det här uppdraget. Det jag hör är att alla verkligen trollar med knäna och ser till att patienterna får provta sig på väldigt många olika och kreativa sätt, beroende på vårdcentralernas förutsättningar.
I praktiken har provtagningen organiserats på olika sätt runt om i regionen, berättar Jakob Nyhlén. På en del vårdcentraler har man hänvisat patienter till en särskild provtagningstimme på eftermiddagarna, andra har använt webbokning av särskilda »provtagningsslottar«. På andra håll har flera vårdcentraler gått ihop med gemensamma lösningar, exempelvis drive-in-provtagning.
Jakob Nyhlén menar att det är bra att testningen utökas, men han pekar på att uppdraget kom med oerhört kort varsel.
– Det kom som ett politiskt initiativ som i grunden är en klok tanke. Men man hade kunnat göra det med lite mer framförhållning och kanske kunde man funderat lite mer på om det finns andra delar av vårdapparaten, den sjukhusbaserade, som hade kunnat gå in här också.
Han poängterar också att uppdraget innebär att vårdcentralerna måste avsätta mer personal för provtagning – personal som hade kunnat ägna sig åt annat.
– Det är inte så att primärvården inte vill göra detta, men det som politikerna inte förstår är att om vi ska göra detta, vad ska vi då ta bort? Det är inte så att vi sitter och rullar tummarna i dessa coronatider. Vi har inget överskott av personal. Man kan inte bara lägga det på primärvården utan att fundera på vad vi ska prioritera ned.
Det räcker inte att »ställa ut en undersköterska«, utan det handlar om hela kedjan, och det blir också en del arbete för läkarna, menar Jakob Nyhlén.
– Vi läkare kanske inte tar det fysiska provet, men tidsåtgången för oss handlar bland annat om att sedan kontakta alla med positiva provsvar och säkerställa att patienterna förstår vad det innebär.
Ett annat problem som uppstod initialt var att labbkapaciteten inte riktigt hängde med. Jakob Nyhlén säger att man på hans vårdcentral inte har behövt boka av någon som velat komma för provtagning.
– Men det har inneburit att man behövt skicka prov till Stockholm, och man har behövt flera olika typer av provtagningspinnar och sådant som ska skickas till olika ställen. Det blir också en administrativ börda. Det hade varit lättare om man hade haft ett system.
Även på andra håll i landet ska provtagning av allmänheten för pågående covid-19-infektion utföras på vårdcentraler.
I dag meddelade Region Stockholm att provtagningen där ska utökas. Målet är att alla med symtom ska kunna erbjudas PCR-provtagning. Från och med måndag ska invånarna kunna boka provtagning via 1177, och den kan bland annat ske på vårdcentral, vid sju mobila provtagningsstationer som går att nå med bil, eller genom egenprovtagning i hemmet.
Region Stockholm ska också utöka kapaciteten för antikroppstester för invånare som misstänker att de haft infektionen. Även för dessa prov blir 1177 kanalen in för tidbokning. Provtagning kommer sedan att ske vid särskilda provtagningsstationer.
Navet för testningen i Stockholm kommer att vara Karolinska universitetslaboratoriet som succesivt ska öka kapaciteten under kommande veckor i samarbete med offentliga och privata aktörer.
Region Stockholm ser framför sig att efterfrågan kommer att vara stor. Regionen framhåller dock att den utökade provtagningen inte får påverka den provtagning för covid-19 som redan pågår.
– Vi måste fortsätta att hålla i de medicinska prioriteringarna som vanligt i vården. Det får inte ske undanträngningseffekter. De målgrupper som är prioriterade, de i behov av sjukhusvård och de som bor på särskilda boenden, kommer fortsatt att prioriteras. Men den övriga kapaciteten ska tillgängliggöras för den breda befolkningen, sa Claes Ruth, tf funktionchef på Karolinska universitetslaboratoriet på en pressträff.
Beskedet från Stockholm kommer efter att regeringen i går slutit en överenskommelse med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) om hur provtagningen för covid-19 ska utökas. I korthet går det ut på att regeringen står för kostnaden medan regionerna åtar sig att genomföra testningen.
Läs också:
Regeringen och SKR överens om ökad testning
Allmänheten ska testas på vårdcentraler i Västra Götaland
(uppdaterad 2020-06-15)