Region Stockholm har drabbats hårt av det nya coronaviruset och sjukvården i regionen har gjort en stor omställning för att hantera patienter med covid-19.

Det har samtidigt medfört att en stor vårdskuld med uppskjutna operationer och annat byggts upp. Kostnaden för den här vårdskulden beräknas till 1,5 till 2 miljarder kronor. Det meddelade hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) vid en pressträff i går, tisdag.

Regionens bedömning är att vårdproduktionen kan vara tillbaka i normalläge i början av september. Sjukvården är dock fortfarande mycket ansträngd och enligt Anna Starbrink kommer det att ta lång tid att hantera vårdskulden.

– Det är klart att vi ska beta av vår vårdskuld, och jag tycker det är jättetråkigt för dem som går och väntar på en operation och behöver det. Men vi behöver vara uthålliga ännu en tid. Det kommer att ta ganska lång tid för vården här i Stockholm att riktigt komma ikapp, säger Anna Starbrink till P4 Stockholm.

Läs också:

Läkarförbundet efterlyser statligt ansvar för vårdskulden

Stockholm återupptar viss planerad vård

Patienter klagar på uppskjuten vård