– På lite längre sikt är ett vaccin ett mycket viktigt verktyg för att ta oss ur krisen. Sverige ska vara redo att vaccinera så fort som möjligt, sa Lena Hallengren vid en pressträff där Richard Bergström presenterades som Sveriges vaccinsamordnare.

Lena Hallengren betonade hans goda kännedom av läkemedelsbranschen, erfarenhet som bland annat rådgivare WHO, expert i flera statliga utredningar och hans breda kontaktnät. Richard Bergström har tidigare bland annat varit vd för svenska läkemedelsindustriföreningen (LIF) och ledare för europeiska läkemedelsindustriföreningen (Efpia).

Den nya vaccinsamordnarens uppgift blir bland annat att ta fram en plan för hur Sveriges ska agera, samt identifiera och följa intressanta vaccinprojekt i Sverige och utomlands. En annan uppgift är att undersöka möjligheterna till att kliniska studier genomförs i Sverige.

Richard Bergström börjar sitt nya jobb på måndag. Uppdraget löper till den 15 maj 2022 och en första delrapport ska lämnas till regeringen redan i slutet av augusti i år.

– Det är en plikt som svensk och person från läkemedelsbranschen att hjälpa till, sa Richard Bergström.

Han påpekade att det hade varit betydligt värre om covid-19 kommit för tio år sedan.

– På grund av eller tack vare sars och mers har den privata och offentliga sektorn satsat stort på vaccinteknologi de senare åren. Inte minst ser vi hur man samarbetar på ett sätt som var otänkbart när jag började i läkemedelsbranschen för 30 år sedan.

Samtidigt har den snabba utvecklingen och de nya teknikerna gjort det mer komplicerat att välja rätt bland alla alternativen, enligt Richard Bergström.

– Det är inte helt lätt att navigera i det här landskapet. Min uppgift blir att, tillsammans med en expertgrupp, hjälpa regeringen med det.

Den största utmaningen tror han blir att hitta en balans mellan att se till att Sverige får tillgång till vaccin snabbt och samtidigt vara en del i det globala samarbetet. Både han och socialministern betonade vikten av det inte blir en huggsexa om vaccin mellan länderna.

– Det finns ingen konflikt mellan att jobba stenhårt för att få ett vaccin till Sverige och vilja ha en solidarisk fördelning mellan länder – tvärtom. Pandemin är global. Vaccineringen måste vara global, sa Lena Hallengren.

– Företrädare för läkemedelsindustrin och vaccinindustrin har tydligt sagt att man vill ha en global ordning för hur detta ska fördelas. Det är jag stolt över, säger Richard Bergström.

Han tror det kan finnas storskalig tillgång till ett vaccin mot covid-19 tidigast i slutet av detta år, men mer troligt första kvartalet nästa år.

– Vi har väldigt intressanta teknologier som ligger väldigt långt fram, men det är också de som är mest riskabla utifrån ett vetenskapligt perspektiv.

För att säkra tillgång till ett eventuellt vaccin mot covid-19 har regeringen tidigare tagit fram en vaccinstrategi som består av tre delar: regeringens fortsatta arbete internationellt, en ny vaccinsamordnare och ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att ta fram en nationell vaccinationsplan.